Započinje provedba financijskog instrumenta „ESIF Krediti za rast i razvoj“

23 views |0 comments

„ESIF Krediti za rast i razvoj“ je financijski instrument pokrenut od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a kojeg će provoditi Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u suradnji s poslovnim bankama.
Krediti se odobravaju posredstvom poslovnih banaka Erste & Steiermärkische Banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d. i Zagrebačke banke d.d., a financiraju se 50 posto iz izvora Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) po kamatnoj stopi od 0 posto, a 50 posto iz izvora poslovnih banaka po tržišnoj kamatnoj stopi koju će utvrđivati poslovna banka. Ovakav način financiranja znači da će u konačnici kamatna stopa za poduzetnike biti značajno niža od one koju bi ostvarili bez korištenja sredstava ESIF-a.
Dodana vrijednost ESIF Kredita za rast i razvoj za poduzetnike je i oslobađanje od plaćanja svih naknada koje se redovno naplaćuju prilikom obrade zahtjeva za kredit i sklapanja ugovora o kreditu te redovnog korištenja kredita. Jedan poduzetnik može dobiti samo jedan ESIF Kredit za rast i razvoj.
Namjena za koju se sredstva mogu odobriti su ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, a do 30 posto iznosa kredita moći će se koristiti za obrtna sredstva povezana s predmetnom investicijom. Krediti se mogu odobriti samo za nove investicije, a refinanciranje postojećih kredita nije dozvoljeno.
Krediti se odobravaju na rok do 12 godina (uključujući poček do 2 godine), a za sektor turizma do 17 godina (uključujući poček do 4 godine).
Najniži iznos kredita može biti 100 tisuća EUR u kunskoj protuvrijednosti, dok je najviši 3 milijuna EUR u kunskoj protuvrijednosti, odnosno do 10 milijuna EUR u kunskoj protuvrijednosti za sektor turizma. Ukupni kreditni potencijal „ESIF Kredita za rast i razvoj“ iznosi oko 200 milijuna EUR.
Više o programu možete pogledati ovdje: https://www.hbor.hr/tema/esif-krediti-za-rast-i-razvoj/

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *