Uspješne priče iz poduzetničkih inkubatora IDA-e

19 views |0 comments

Prilikom održavanja završne konferencije projekta BLUE TECH koja se nedavno održala u Puli, dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije istaknuo je kako projekt BLUETECH predstavlja kapitalizaciju prijašnjih projektnih iskustava i rezultata projekata sufinanciranih putem IPA Adriatic CBC programa i to projekta Cluster Club u sklopu kojeg je IDA tijekom 2013. godine pokrenula Tehnološki inkubator u Puli u kojem danas djeluje više poduzetnika početnika, s visokim potencijalom rasta i ciljem razvoja novih tehnologija. Projekt BLUE TECH ADRION CLUSTER – BLUE TECH odobren je za financiranje unutar Ciljnog poziva za kapitalizaciju projekata u sklopu Europske strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), IPA Adriatic CBC programa 2007.-2013. Vodeći partner projekta je Unioncamere Veneto (Italija), a uz IDA-u partneri su ConCentro Pordenone, Provincija Pesaro i Urbino, Friuli Innovazione te Regionalna Ekonomska Zajednica-REZ d.o.o.. Ukupan budžet projekta koji se provodi tijekom 2016. godine iznosi 521.600,00 EUR, od čega je IDA-i namijenjeno 86.000,00 EUR. Pritom se iz EU sufinancira 85 % ukupnih prihvatljivih troškova projekta
IDA je tijekom godina u Poduzetničkom inkubatoru „Izazov“ te Tehnološkom inkubatoru u Puli, u neposrednoj blizini Ustanove Centar za istraživanje materijala METRIS, na lokaciji Zagrebačka 30 u Puli, pružila podršku za više od 40 tvrtki poduzetnika početnika, putem subvencioniranih poslovnih prostora te besplatnih edukacija i savjetodavnih usluga.
Tvrtkama koje tek započinju svoj poduzetnički put puno znače prva 3 besplatna mjeseca boravka u poduzetničkim inkubatorima istaknuo je Sabatti, kao i znatno manja cijena od tržišne u idućim razdobljima te kontinuirano besplatno savjetovanje i edukacija vezani uz razvoj poslovanja.
Glavni cilj aktivnosti podrške u poduzetničkim inkubatorima IDA-e je poticanje rasta i razvoja mladih inovativnih  poduzetnika, koji ulažu u razvoj novih tehnologija s ciljem što boljeg pozicioniranja na tržištu.
Uz informatičku tvrtku Infobip d.o.o., koja danas broji skoro tisuću zaposlenika u cijelom svijetu, a koja je svoj poduzetnički put započela upravo u poduzetničkom inkubatoru IDA-e, još je primjera mladih tvrtki s potencijalom razvoja inovacija i rasta.
Jedan od primjera je informatička tvrtka, Intersoft Technologies d.o.o, trenutno smještena u Poduzetničkom inkubatoru „Izazov“ u Puli. Strast ka inovacijama, novim tehnologijama, istraživanju i razvoju okupila je par mladih entuzijasta u tim, koji je proizveo inovaciju koja omogućuje otvaranje hotelskih soba i apartmana pomoću mobilnih uređaja. Inovacija s uslugom digitalnog ključa nominirana je na natječaju Hrvatske turističke zajednice u kategoriji  “Inovacija 2016“, a ove godine implementirana je u hotelskom lancu Arenaturist d.d., čiji je hotel Park Plaza Arena među prvima u Europi s takvom uslugom za goste. Osim mobilnom tehnologijom tvrtka se uspjela proširiti na europsko tržište i s čitačem osobnih dokumenata; njihovim prvim proizvodom, koji omogućava ekspeditivnu provjeru valjanosti dokumenata i kojeg danas osim mnogobrojnih hotela, koristi i jedan od najvećih lanaca mjenjačnica u Italiji, istaknuo je direktor tvrtke, Dean Verbanac. Ulaganje u razvoj novih inovacija i širenje na svjetsko tržište glavni su ciljevi ove mlade tvrtke sa sjedištem u Puli te svakako ukazuju na mogući put pametne specijalizacije za mlade poduzetnike početnike koji uz pomoć programa podrške IDA-e doprinose razvoju gospodarstva Istarske županije.
Sabatti zaključno ističe da se aktivnosti podrške putem poduzetničkih inkubatora IDA-e provode kontinuirano uz pomoć Istarske županije i ESI fondova, pa se svi mladi poduzetnici početnici mogu direktno obratiti za pomoć i savjetovanje u sjedištu agencije u Mletačkoj ulici 12 u Puli, a sve potrebne informacije dostupne su i na web stranici agencije; www.ida.hr.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *