U Poreču predstavljen program 16. Vinistre

7 views |0 comments

U srijedu, 15. travnja 2009. u Poreču je započeo ocjenjivački dio 16. Vinistre – najveće hrvatske izložbe vina, maslinovih ulja, rakija i drugih tipičnih istarskih proizvoda.
Prvog dana natjecanja Međunarodna komisija za senzorno ocjenjivanje vina, sastavljena od tridesetak stranih i domaćih enologa, ocjenjivala je više od 200 uzoraka malvazija iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Španjolske, Grčke, Portugala i drugih zemalja pristiglih na natjecanje ‚àö¬¢¬¨√ÑžSvijet malvazija”. Drugog i trećeg dana bit će ocjenjivane ostale sorte vina – gotovo 300 uzoraka terana, refoška, muškata i drugih sorti. Uz maslinova ulja i rakije, ove godine ocjenjivačke komisije na Vinistri ocjenjuju više od 600 uzoraka čime se Vinistra potvrđuje kao centralno vinarsko zbivanje u zemlji.
Izlagački dio Vinistre bit će održan u Poreču od 29. travnja do 02. svibnja 2009. u dvorani “Žatika”.
Program 16. Vinistre predstavio je predsjednik istoimene Udruge,  dr. sc. Ivica Matošević. Prema njegovim riječima, Vinistra je moderna manifestacija kojoj je cilj prvenstveno promocija istarskog vina, ulja i drugih tipičnih proizvoda. Istaknuo je da je vino, ulje te gourmet ponuda Istre sve više neodvojivi dio istarske svakodnevice, načina života, identiteta, a time i autentičnog turističkog proizvoda. “Malvazija je, kao najreprezentativniji istarski proizvod, u posljednjih petanaestak godina postala sinonim za napredak i kvalitetu te je afirmirana kao najpoznatije vino na našim prostorima. Na temeljima tih rezultata kroz manifestacije “Vinistra” i “Svijet malvazija”, cilj je pozicionirati se i izvan granica Hrvatske te uvrstiti Istru i Poreč u svjetske enološke kalendare” – rekao je Matošević.
Dr. sc. Ugo Toić, koordinator natjecanja “Svijet malvazija”, rekao je da je navedeno natjecanje nastalo sa željom da se na jednom mjestu okupi što više proizvođača, odnosno različitih vina malvazija iz različitih krajeva svijeta. “Važnost jake povezanosti teritorija i vina lokalnih sorti koja se proizvode u ograničenim količinama željeli smo naglasiti organizacijom okruglog stola pod nazivom “Vino i teritorij – Kako stvoriti učinkovitu sinergiju?”. Na okruglom stolu izlaganja će održati eminentni gosti iz Italije, Španjolske, Mađarske i Hrvatske, a otvorit će ga Federico Castellucci, generalni direktor OIV-a – Međunarodne organizacije za lozu i vino. Cilj okruglog stola je predstaviti lokalnim vinarima, enogastronomskim stručnjacima, turističkim djelatnicima te predstavnicima regionalne i lokalne samouprave pozitivna iskustva nekih drugih vinarskih regija u zajedničkoj promociji vina i teritorija na kojem ono nastaje”, naveo je Toić.
Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije istaknuo je podršku Županije kao generalnog pokrovitelja ove manifestacije i najavio konferenciju “Vinarstvo i vinogradarstvo na jugoistoku Europe”,  koja će biti održana 28. travnja u “Valamar Diamant Hotel & Residence” u Poreču.
Edi Štifanić, gradonačelnik Grada Poreča napomenuo je važnost manifestacije za promociju i afirmaciju Poreča, ali i same ‚àö¬¢¬¨√ÑžŽatike” kao lokacije primjenjive ne samo u sportske, već i druge svrhe.
Ceremonija proglašenja pobjednika Vinistre i natjecanja “Svijet malvazija”,  bit će održano 29. travnja u sklopu Vinistre, a najvrijednija odličja dodijelit će Federico Castellucci, generalni direktor OIV-a.
Više na web stranicama Udruge Vinistra.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *