U IDA-i održana prezentacija „Novi zakonodavni okvir za poticanje ulaganja u RH”

24 views |0 comments

Danas, 2. lipnja 2016. godine s početkom u 10.00 sati u prostorima Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o.,održana je prezentacija  u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta i Istarske razvojne agencije pod nazivom „Novi zakonodavni okvir za poticanje ulaganja u RH”.
Direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti pozdravio je sve prisutne i uvodnim govorom naglasio kako je IDA referenta točka za privlačenje investicija te savjetodavno tijelo za razne programe Ministarstva u korist poduzetnika sa prostora Istarske županije.
Prezentaciju Zakona kao i Uredbe o poticanju ulaganja sa strane Ministarstva poduzetništva i obrta održao je načelnik Sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu gospodin Sani Ljubunčić. Novi program HAMAG BICRO-a, Mikrokreditiranje, predstavila je Kristina Žabčić, koja je najavila nadolazeći početak programa namijenjen mikro i malim poduzetnicima. Prezentacija se održala slijedom stupanja na snagu Uredbe o poticanju ulaganja (NN 31/16) iz travnja 2016. godine. Uz proizvodno-prerađivačke aktivnosti, razvojno-inovacijske te aktivnosti poslovne podrške, Zakon se odnosi i na aktivnosti visoke dodane vrijednosti i aktivnosti u sektoru turizma.
Cilj današnje prezentacije je promocija zakonodavnog okvira za poticanje ulaganja u RH i informiranje poduzetnika i obrtnika o mogućnostima korištenja sustava potpora za ulaganje koje pruža Zakon o poticanju ulaganja. Detaljno je prikazan postupak prijave, odobravanja i korištenja potpora te praćenje odobrenih projekata ulaganja i nadzora nad korištenjem potpora kao i ostala pitanja u vezi primjene pravila o regionalnim potporama.
Kako bi ga približili što većem broju korisnika, osobito malih i srednjih poduzetnika koji planiraju ulaganja te otvaranje novih radnih mjesta, Zakonom je omogućeno korištenje niza različitih potpora, od onih za mikropoduzetnike, za opravdane troškove otvaranja novih radnih mjesta i usavršavanje radnika, do poreznih i kapitalnih potpora te potpora za radno-intenzivne projekte ulaganja. Predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta detaljno su pojasnili postupak prijave, odobravanja i korištenja potpora te praćenja odobrenih projekata i nadzora nad korištenjem potpora, kao i ostala pitanja u vezi primjene EU pravila o regionalnim potporama.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *