U Humu dodijeljeno 17 oznaka IQ – Istarska kvaliteta za jaka alkoholna pića bisku, medenicu, rudu i komovicu

28 views |0 comments

Hum, 29. listopada 2022. – Na 22. Smotri domaćih rakija u Humu u sklopu podjele povelja najboljim rakijama smotre dodijeljene su i oznake IQ – Istarska kvaliteta za jaka alkoholna pića; bisku, medenicu, rudu i komovicu.

Nakon prošlogodišnje prve dodjele oznake IQ za četiri proizvođača jakih alkoholnih pića, upriličene u sklopu Vinistre, ove su godine Klaster IQ – klaster za promociju proizvoda iz Istre i Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o. organizirali samostalno ocjenjivanje i sve potrebne aktivnosti definirane Pravilnicima sustava, te su ostvarena prava za korištenje oznake IQ za proizvođače istarskih rakija.

Nakon provedenog ocjenjivanja, kriterije za dodjelu oznake IQ – Istarska kvaliteta za jaka alkoholna pića Komovicu, Bisku, Rudu i Medenicu ove je godine zadovoljilo 17 uzoraka od ukupno 7 nositelja.

Nositelji oznake IQ za Komovicu su (4 komovice) Destilerija Krulčić, Aura, Martesi-mala destilerija, potom za bisku (7 biski): Aura,  Destilerija Rossi, Destilerija Krulčić, Sosich wines, OPG Frane – mala destilerija, Istarska kapljica, za rudu Sosich wines te za medenicu (5 medenica): Destilerija Rossi, Aura, Sosich wines , Istarska kapljica, Destilerija Krulčić.

Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti  čestitao je u Humu svim nositeljima oznake za jaka alkoholna pića te istaknuo kako je IDA još 2006. godine po ovlaštenju Istarske županije razvila oznaku označavanja kvalitete IQ – Istrian Quality –  Istarska  kvaliteta – Qualità istriana, pri čemu su izrađeni relevantni pravilnici te se oznaka dugi niz godina dodjeljuje vinima Malvazija istarska i istarski Teran, a zadnjih nekoliko godina i istarskom češnjaku te jakim alkoholnim pićima.

S ciljem daljnjeg sustavnog pristupa razvoju programa, radi se dalje na razvoju brendiranja Istarske županije putem IQ oznake te su u pripremi postupci vezani uz širenje oznake na ostale kvalitetne istarske proizvode, istaknuo je Sabatti.

 

Cilj programa evaluacije i dodjele oznake IQ, kao jednog od važnijeg strateškog programa Istarske županije je iskoristiti potencijale Istarske županije kao regije i podići postojeću razinu kvalitete istarskih proizvoda, na način da se isti izdvoje iz konkurentskog okruženja. Isto tako namjera je sustavno educirati i pružati potporu  korisnicima i nositeljima oznake IQ, kako bi ista postala prepoznatljiva na jednoj široj razini, kao i umrežiti relevantne institucije i dionike u zajedničkom nastojanju da se iskoristi turistički potencijal Istarske županije u procesu brendiranja, naglasio je zaključno Sabatti.

 

 

 

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *