Rezultati na tržištu rada projekta REI II prezentirani na završnoj konferenciji

23 views |0 comments

U ponedjeljak, 9 studenog 2020. godine održana je putem online platforme završna konferencija EU projekta REI II u kojem je Istarska razvojna agencija sudjelovala u funkciji jednog od partnera.

Na konferenciji su uz predstavnike IDA-e te Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije koja je nositelj projekta, sudjelovali i predstavnici ostalih  partnera projekta; Obrtnička komora Istarske županije, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Istarsko veleučilište, Studentski centar Pula, te predstavnica Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove  kao i članovi Vijeća tržišta rada Istarske županije.

Naglasak je konferencije stavljen na rezultate ovog projekta ukupne vrijednosti gotovo 2 milijuna kuna, koji su u domeni razvoja tržišta rada  postignuti u Istarskoj županiji tijekom proteklih 30 mjeseci u zajedništvu svih uključenih partnera.

Istaknuti se u tom smislu može održane interaktivne radionice na temu poduzetništva i zapošljavanja za završne razrede srednjih škola, na kojima je sudjelovala više od 200 maturanata. Nadalje, dodjelom potpora za samozapošljavanje kroz Program i objavljen Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u svrhu samozapošljavanja nezaposlenih osoba u Istarskoj je županiji, kroz otvaranje vlastitih poslovnih subjekata, samozaposleno 19 osoba. Izrađen je i „Program mentoriranja poduzetnika“ temeljem kojeg su poduzetnici pohađali individualne sate mentoriranja. Temeljem razvoja inovativnog modela kombiniranja informiranja-financiranja-poslovnog mentoriranja, također se kreirao alat za dugoročno povećanje broja privatnih poduzetnika u Istri i rasta broja zaposlenih. Isto tako su izrađeni su i provedeni programi specijaliziranih tečajeva engleskog, njemačkog i talijanskog jezika za pripadnike ranjivih skupina na tržištu rada, a radi se o mladima do 29 godina, ženama svih životnih dobi i osobama s invaliditetom. Tečajevi su bili namijenjeni djelatnicima na konobarskim i sobarskim poslovima, a organizirani su prema potrebama turističkih tvrtki za komunikaciju zaposlenika s gostima restorana, hotela i barova. Sveukupno je na predmetnim edukacijama sudjelovalo 80 polaznika.

Uz to, organizirane su i četiri radionice za članove Vijeća tržišta Istarske županije rada koje su tematski bile vezane uz sustav upravljanja i praćenja razvoja ljudskih potencijala na tržištu rada te provedbu aktivnih mjera za zapošljavanje s posebnim naglaskom na ranjive skupine. Uz stručne predavače sudionici su osnažili znanjima navedene tematike te su se upoznali s primjerima dobre prakse u susjednim zemljama, obzirom da se suočavaju sa sličnim problemima na svojim tržištima rada. Isto tako izrađen je prijedlog Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije 2021.-2027..

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *