Prepreke direktnim stranim ulaganjima u zemlje zapadnog Balkana

5 views |0 comments

U okviru projekta “Partners for investment promotion”, pokrenutom od strane Europske komisije i Eurochambresa, provedeno je istraživanje o preprekama direktnim stranim ulaganjima u zemlje zapadnog Balkana te izrađena istoimena brošura.
U navedenom projektu,  kojemu je glavni cilj bio promocija investiranja tj. razvoja povoljne okoline za privlačenje i zadržavanje stranih ulaganja u zemlje zapadnog Balkana, sudjelovala je i Hrvatska gospodarska komora.
Projekt Partners for investment promotion imao je za cilj potaknuti daljnja ulaganja u zemlje regije te poboljšati informiranost o aktivnostima i mogućnostima koje nude investicijski partneri (komore, nacionalne agencije, strani ulagači). Ključnu ulogu u procesu imale su komore u zemljama regije pri čemu se jačala njihova savjetodavna uloga o tome kako dobiti i zadržati strana ulaganja. Zemlje obuhvaćene projektom bile su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija te Srbija. 
Istraživanje o preprekama direktnim stranim ulaganjima provođeno je tijekom ljeta 2009. godine na temelju upitnika koje su komore uključene u projekt trebale provesti na uzorku od po 60 ispitanika. Istraživanjem se nastojalo na jednom mjestu objediniti stajališta privatnog sektora EU-a i domaćeg privatnog sektora u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji te osigurati sveobuhvatan i ažuriran pregled percepcije sadašnjih i potencijalnih ulagača u regiji.
Neki od rezultata istraživanja pokazali su da se investicijska klima poboljšala u posljednjih nekoliko godine, ali da su ostale dvije najveće prepreke investiranju:
korupcijanetransparentan pravni okvir
Više informacija o projektu možete pogledati na stranicama Eurochambresa. http://www.eurochambres.be/Content/Default.asp?PageID=218

BBF_FINAL_VERSION_SURVEY.pdf

 

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *