Predstavljeni odobreni projekti IPA Jadranska prekogranična suradnja

6 views |0 comments

U Pazinu je jučer održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni projekti Istarske županije odobreni za financiranje u sklopu programa IPA – Jadranska prekogranična suradnja 2007.-2013. Radi se o 15 projekata ukupne vrijednosti 4,73 milijuna eura, a među kojima su i dva IDA-ina, ukupne vrijednosti nešto veće od milijun eura.
Odobreni su projekti koje su predložili Istarska županija,IDA, IRENA, AZZRI, županijski Zavod za prostorno uređenje, Pula, Novigrad, Umag, Buzet, Pazin, Rovinj, Lučka uprava Pula i rovinjska tvrtka San Polo d.o.o.
Za IDA-ine projekte Metris Plus i Adriatic cluster club (ACC) odobreno je nešto više od milijun eura. Projekt Metris Plus bit će usmjeren na razvoj ekoinovacija i to putem izrade pilot-projekta pročistača za otpadne vode manjeg kapaciteta te od metala. ACC usmjeren je na poboljšanje mogućnosti razvoja inovacija u teritorijalnim i proizvodnim sustavima putem prekogranične suradnje i istraživanja tržišta te jačanje sustava klastera različitih sektora.
Projekt AZZRI-a Key Q financirat će se s 310 tisuća eura, a odobren je i AZZRI-jev 262 tisuće eura vrijedan projekt ZOONE. Sredstva će biti utrošena za izgradnju pilot-štale i edukacijske kuhinje i restorana na Gortanovom brijegu u Pazinu. Projekt SHAPE, Zavoda za prostorno uređenje financirat će se s 270 tisuća eura, a sredstva su namijenjena za kartiranje podmorja po propisima EU-a i direktive Nature 2000. na području Labina, Pule Vodnjana, Kršana, Barbana, Raše, Marčane, Medulina i Fažane. Od nekoliko projekata kandidiranih od strane Istarske županije, odobren je SIMPLE. Županiji je odobreno 177 tisuća eura, a sredstva će biti utrošena za vizualnu dvojezičnost. Projekt SEAR vrijedan 370 tisuća eura odobren je IRENA-i, a sredstva će biti utrošena na promicanje i ulaganje u održiv razvoj, štednju energije i obnovljive izvore energije. Pulska Lučka uprava na raspolaganju će imati 190 tisuća eura za uspostavu veza hidroavionima i stvaranje mreže hidrobaza. 
Projekti su odobreni u sklopu prvog poziva Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja, objavljenom 31. srpnja 2009.. Odobreni projekti usmjereni su na jačanje mogućnosti održivog razvoja jadranske regije usklađenom strategijom djelovanja među partnerima s prihvatljivih područja. 

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *