Poticanje inovacija u ribarstvu omogućava jačanje plave ekonomije Istarske županije

23 views |0 comments

U utorak 10. studenog 2020 g. u Edukacijsko – gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu održana je u organizaciji Istarske razvojne agencije, u sklopu provedbe projekta INVESTINFISH, radionica na temu uvođenja inovacija u ribolovni sektor te održivo upravljanje ribolovom u  području sjevernog Jadrana.

Projekt sufinanciran sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna, omogućit će uz koordinaciju IDA-e izradu investicijskih studija istarskim ribarskim i prerađivačkim tvrtkama i obrtima koje žele uvesti inovacije u svoje poslovanje i time poboljšati svoju konkurentnost na europskom tržištu.

Na javni poziv oglašen od strane IDA-e odazvalo se osam istarskih poduzetnika u sektoru ribarstva i akvakulture, a njihove će se poslovne ideje kroz projektne aktivnosti oblikovati do razine investicijskih studija koje će poslužiti za daljnji razvoj njihovih poslovnih ideja.
Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti naglasio je kako je riječ o vrlo značajnom projektu koji će unaprijediti poslovanje poduzeća u sektoru ribarstva i akvakulture uvođenjem inovativnih  „zelenih i plavih“ tehnologija i procesa što će rezultirati ubrzanjem njihovog puta do tržišta te jačanjem prihoda u sektoru. Sve poduzetničke ideje pristigle u sklopu ovog projekta prilika su za jačanje plave ekonomije u Istarskoj županiji te diverzifikaciju  budućeg razvoja našeg gospodarstva, nadodao je Sabatti.

U tom smislu tvrtka SIC iz Višnjana svoj riblji preradbeni program želi proširiti proizvodima od jadranskih algi; tvrtka Milena iz Bačve koja se bavi preradom bakalara želi svoj asortiman proširiti prerađevinama od bijele i plave ribe iz Jadranskog mora; obrt Levan iz Medulina koji je nedavno lansirao svoje prve konzervirane sardele s brendom Hook & cook želi proširiti asortiman proizvodima od konzervirane sardele s različitim aromatizacijama; medulinski obrt Ruža u planu ima otvaranje sardela-shopa u Puli; Ribarska zadruga Istra iz Poreča nedavno je kroz jedan drugi međunarodni projekt, Prizefish, kao novi proizvod razvila burger od cipla i jadranskih kozica pa ohrabrena tim uspjehom kroz projekt INVESTINFISH želi razviti i druge nove riblje proizvode; tvrtka Istrida koja u Limskom kanalu uzgaja kamenice i dagnje želi se približiti turističkom tržištu nabavom turističkog broda za razgledavanje uzgajališta na kome bi ujedno bila i kušaonica njihovih proizvoda, a sa svojim inovacijama u projekt su uključene još i tvrtka Oli Mare iz Poreča te ribarski obrt Bonaca iz Štinjana.

Kraj radionice obilježen je tematski prigodno kulinarskim majstorijama chefa Davida Skoka, koji je sudionicima pripremio riblja iznenađenja na tanjuru; dimljene ciple, marinirane sardone, palamide s umakom od suhih pomidori, rižoto s kaneštrelama i butardom od cipla, škombre a pečenim radićem, foccacie s ricottom, limunom, ukiseljenim ljubičastim lukom i sardelama, te s pomidorima, majonezom od bosiljka i sardelom, i naposljetku svježe limske oštrige iz jedinog istarskog uzgajališta koje se još bavi ovom kulturom, onog tvrtke Istrida u Limskom kanalu.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *