Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva u 2010. godini

7 views |0 comments

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva poziva poduzetnike da se jave na poduzetničke projekte po

2010_Operativni_plan_poticanja_malog_i_srednjeg_poduzetnistva.doc

Prvi javni pozivi bit će objavljeni u petak, 5.ožujka 2010.godine na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva http://www.mingorp.hr/ i to pod prečacem Projekti poticanja malog i srednjeg poduzetništva te u dnevnom tisku.
Sve informacije dostupne su i putem besplatnog info telefona 0800 234 505.
U srijedu, 3. ožujka 2010.godine, u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva predstavnicima poduzetničkih potpornih institucija prezentiran je Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010. godinu.
Vlada Republike Hrvatske je na sjednici od 25.veljače 2010.godine prihvatila Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010.godinu vrijedan 326 milijuna kuna.
Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva prema Operativnom planu provoditi će 18 projekata s potporama za malo gospodarstvo. Među njima su i projekti povoljnog financiranja usklađeni s mjerama Vlade za prevladavanje teškoća u gospodarstvu.
Operativni plan za 2010. godinu sastoji se od šest poticajnih područja i to: konkurentnost i inovacije, poduzetnička infrastruktura, povoljno financiranje uz subvencije kamata, obrazovanje za poduzetništvo, poticaji za zadrugarstvo i za obrtništvo, te projekti koji se financiraju iz sredstava EU.
Prioritetno područje je poticanje konkurentnosti i inovacija za koje je planirani iznos poticaja u 2010. godini 108,5 milijuna kuna. U cilju poticanja poduzetničke i poslovne klime planirana sredstva za poduzetničke zone i potporne institucije poduzetništva iznose 80,5 milijuna kuna. Obrazovanju za poduzetništvo namijenjeno je gotovo 6 milijuna kuna.
Povoljno financiranje malog gospodarstva nastavlja se i kroz projekte kreditiranja uz subvencije kamata. Krediti se provode na razini županija čime se potiče regionalni razvoj, a za subvencije je izdvojeno 55,5 milijuna kuna. Obrtništvu je u 2010. godini ukupni iznos poticaja povećan i iznosi preko 18,7 milijuna kuna.
U 18 poticajnih projekata kojima se potiče razvoj malog gospodarstva, državne potpore su namijenjen rastu i razvoju subjekata malog gospodarstva (npr. kroz projekt “Jačanje konkurentnosti” i “Gazele”), ali se kontinuirano nastavlja s poticajima za poduzetništvo žena, mladih, početnika i osoba s invaliditetom kao i poduzetništvom u kulturi.
Također se potiču klasteri, zadružno poduzetništvo, obrazovanje u obrtništvu, očuvanje obrta i tradicijski obrti te nastavak rada Regionalnog centra za poduzetničko učenje za zemlje jugoistočne Europe.
Korisnici državnih potpora su subjekti malog gospodarstva trgovačka društva, obrti i zadruge, ali u skladu sa zakonodavstvom za državne potpore nisu gospodarski subjekti u poteškoćama.
U Operativnom planu za 2010. godinu poticajnim programima i mjerama za malo gospodarstvo sudjeluju i druga ministarstva.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *