Od EU projekta do ideje za obiteljski izlet: od ovog vikenda vlakom po Istri na jedan novi način

20 views |0 comments

IDA u projektima ICARUS i MIMOSA

U četvrtak, 28. listopada 2021. godine organizirano je u sklopu projekata ICARUS i MIMOSA na inicijativu Istarske razvojne agencije te u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom (IRTA) i projektnim partnerom HŽ Putnički prijevoz d.o.o., promotivno događanje namijenjeno predstavnicima turističkih zajednica, čiji je cilj je bio predstaviti koncept „bike&train“, kao novi turistički proizvod koji između ostalog potiče i produljenje turističke sezone. Događanje je osmišljeno na zanimljiv i interpretativan način, te je tom prigodom IRTA kroz program Istra Inspirit upriličila izvedbu „Istarske kronike: vlak, bicikl i skriveno blago“ i to u vlaku  koji prometuje na relaciji Pula – Kanfanar. Tijekom vožnje publiku je zabavljala vremenska putnica Maris, koja je istu odvela na putovanje kroz vrijeme uz upoznavanje intrigantnih likova i njihovih priča.

Direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti, tom je prigodom naglasio kako je navedeno događanje organizirano s ciljem promocije nedavno predstavljenog vlaka, koji omogućuje prijevoz bicikala na relaciji Pula-Buzet, a koji će od ovog vikenda nadalje prometovati svake subote i nedjelje s po 2 polaska iz Pule i Buzeta. Kako ističe Sabatti, navedeno je mali, no opet značajan, a i zdrav korak za razvoj Istarske  županije u smislu bolje turističke promocije i poticanja korištenja alternativnih oblika prijevoza, odnosno spajanja ugodnog s korisnim te je ujedno pozvao sve zainteresirane građane da iskoriste priliku za istražiti Istru na ovaj način.

U sklopu projekta ICARUS je osim navedenog ostvarena i vrlo uspješna suradnja s Gradom Rovinjem i Općinom Kanfanar, koja je rezultirala prenamjenom nekadašnje pruge Rovinj-Kanfanar u biciklističku stazu te je u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama postavljena digitalna oprema, koja putnicima omogućuje više informacija o mogućnostima kombiniranja različitih vrsta prijevoza u Istri, istaknuo je Sabatti.  Nadalje tu je i projekt  MIMOSA, koji se naslanja na ove rezultate te se provodi s ciljem promjene navika u putovanju uz korištenje ICT tehnologija pa je trenutno u razvoju platforma „Via Istra“, koja će objediniti sve dostupne oblike prijevoza, a aplikacijom Smart card omogućit će se kupnja paketa koji uključuje javni prijevoz, ali i ostale kulturne i turističke atrakcije diljem Istre.

Predstavnici HŽ Putničkog prijevoza izrazili su zadovoljstvo ovom inicijativom te istaknuli kako su preuređenjem vlaka namijenjenog prijevozu putnika i bicikala koji vikendom prometuje od Pule do Buzeta i natrag, a čiji vozni red je dostupan ovdje, u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom omogućili razvoj ponude kojom se promovira kombinacija ekoloških vidova prijevoza – Istra bike and train koja će putnicima biciklistima omogućiti da uživaju i otkrivaju   ljepote Istre iz druge perspektive.

Opći cilj projekta ICARUS, ukupne vrijednosti 16,5 milijuna kuna, a u kojem IDA sudjeluje s udjelom od 1,4 milijuna kuna u sklopu programa Interreg V-A Italija-Hrvatska, je poboljšanje kvalitete i sigurnosti te ekološke održivosti pomorskih i obalnih prijevoznih usluga promovirajući multimodalnost u programskom području Hrvatske i Italije.

Projekt „MIMOSA“ strateški je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, ukupne vrijednosti 53 milijuna kuna koji predstavlja i nastavak na aktivnosti projekta ICARUS u koji je IDA uključena kao partner.  Glavni cilj projekta je povećanje multimodalnosti i poboljšanje dostupnosti usluga, smanjenje emisija CO2 te doprinos održivoj mobilnosti putnika u programskom području.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *