Objavljen natječaja CIP IEE 2011

11 views |0 comments

Izvršna agencija za konkurentnost i inovacije (EACI) u ime Europske komisije raspisala je natječaj CIP IEE 2011. Ukupna vrijednost natječaja je 67 milijuna eura (u 2010. godini odobreno je 58 milijuna eura za 44 projekta).
Riječ je o natječaju u okviru programa “Inteligentna energija za Europu”, čiji je cilj doprinijeti sigurnoj, održivoj i cjenovno kompetitivnoj energiji za Europu kroz poticanje energetske učinkovitosti i racionalnog korištenja energetskih resursa, promicanje novih i obnovljivih izvora energije, potporu energetskoj diversifikaciji i promicanje energetske učinkovitosti i korištenja novih i obnovljivih izvora energije u transportu.
Program posebno doprinosi EU Strategiji “ENERGY 2020”, a u operativnom smislu pokriva djelovanje u sljedećim područjima – energetska učinkovitost i racionalno korištenje energetskih resursa (SAVE), novih i obnovljivih izvora energije (ALTENER) i energije u transportu (STEER) kojim se potiče energetska učinkovitost i korištenje novih i obnovljivih izvora energije u prometu.
Indikativni ukupni iznos na raspolaganju u okviru ovog natječaja je 67 milijuna eura (SAVE – 12 milijuna eura, ALTENER – 16 milijuna eura, STEER – 12 milijuna eura i integrirane inicijative – 27 milijuna eura) za programe koji maksimalno mogu trajati 3 godine a po pojedinom programu se osigurava sufinanciranje u iznosu od 75% ukupno prihvatljivih troškova osim u programima kvalifikacijskih inicijativa i obuke građevinskih radnika gdje se osigurava sufinanciranje u visini do 90% ukupno prihvatljivih troškova. Prijedlozi programa mogu se dostaviti isključivo u elektronskom obliku, a obrazac za prijavu biti će uskoro dostupan na http://ec.europa.eu/intelligentenergy.
Podnositelji zahtjeva mogu biti pravne osobe, bilo javne ili privatne te osnovane na području Europske unije, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Hrvatske.
Natječaj je otvoren do 12. svibnja 2011. godine u 17:00 sati, osim za programe kvalifikacijske inicijative i obuku građevinskih radnika kada je datum zatvaranja 15. lipnja 2011. godine u 17:00 sati. Važno je naglasiti kako se ne financiraju istraživanja, razvoj tehnologija i investicije u opremu kao ni izolirane, pojedinačne akcije na nacionalnoj ili lokalnoj razini.
Nacionalna kontakt osoba je mr. Domagoj Validžić iz Uprave za energetiku i rudarstvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Više informacija o samom natječaju može se pronaći na http://ec.europa.eu/intelligentenergy, a bilo koja pitanja o natječaju mogu se postaviti korištenjem on-line obrazaca na http://ec.europa.eu/energy/intelligent/contact/enquiries_en.htm.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *