Novom kreditnom linijom teškom 400 milijuna kuna želimo pomoći istarskom gospodarstvu da prebrodi ovo teško razdoblje

13 views |0 comments

Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti u intervjuu za Glas Istre osvrnuo se na potpore istarskim poduzetnicima i obrtnicima te aktualnim EU projektima.

Kreditiranjem se olakšava poslovanje i potpomaže likvidnost naših poduzetnika i obrtnika, što mislim da je u ovom trenutku, jedna od najefikasnijih mjera podrške, uz bespovratne potpore koje dodjeljuju županija i gradovi, kaže Sabatti. 

Pokretanje posla i bavljenje poduzetništvom zahtjevna je zadaća puna zamki i izazova i u godinama daleko normalnijim nego što je ova 2020. Pandemija koronavirusa, mnogima koji su odlučili zaploviti tim vodama, donijela je i mnoge od onih problema koje ne samo da nisu mogli predvidjeti poslovnim planovima, nego im nisu bili ni u snovima. Mjere Vlade RH, te jedinica regionalne i lokalne samouprave pomogle su im bar malo ublažiti prvi udar tog neočekivanog ekonomskog tsunamija, no svi su svjesni da to nije dovoljno i da se tu ne može stati. Istarska razvojna agencija – IDA glavna je razvojna agencija i institucija poduzetničke podrške koja se provodi na teritoriju Istarske županije. S njezinim direktorom dr.sc. Borisom Sabattijem razgovaramo o financijskoj podršci poduzetništvu Istarske županije kao motoru oporavka i rasta istarskog gospodarstva uslijed epidemijskih okolnosti.

Program financijske podrške za male i srednje poduzetnike i obrtnike se u Istarskoj županiji provodi već više od 20 godina, a u dosadašnjem je tijeku realizirano 16 kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1.100 projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna. Zadnja u nizu kreditnih linija koju je IDA provodila uz podršku Istarske županije te u suradnji s poslovnim bankama i HBOR-om polučila je izniman uspjeh te je u sklopu iste dodijeljeno 100 kredita po cijelom teritoriju Istarske županije. Više od 30 posto kredita plasirano je u proizvodne djelatnosti te je kreditna linija je zbog iznimno povoljnih uvjeta i niskih kamatnih stopa provedena i utrošena u rekordnom roku. Na tragu navedenog te u vidu novonastalih pandemijskih okolnosti i ozbiljnih iskušenja za istarsko, ali i svjetsko gospodarstvo, pripremljena je na inicijativu IDA-e te u sinergiji Istarske županije i gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan nova kreditna linija ukupnog kreditnog potencijala od skoro 400 milijuna kuna, koja će biti aktivna od mjeseca listopada pa do iskorištenja sredstava.

 

Najpovoljniji uvjeti

– Kakvi će biti uvjeti za poduzetnike korisnike sredstava?

– Uvjeti isposlovani s odabranim poslovnim bankama biti će kao i do sada među najpovoljnijima na tržištu RH, pri čemu navedeni gradovi i Istarska županija subvencioniraju kamatnu stopu. Na taj se način olakšava poslovanje i potpomaže likvidnost naših poduzetnika i obrtnika, što mislim da je u ovom trenutku, jedna od najefikasnijih mjera podrške, uz bespovratne potpore koje dodjeljuju županija i gradovi. Na taj način će krajnja kamatna stopa za poduzetnike iznositi od 1 do maksimalno 2,5 posto ovisno o tome da li se opredjeljuju za namjenski ili gotovinski kredit. Očekujem da će to doista pomoći istarskim poduzetnicima i obrtnicima da prevladaju ovo gospodarski izazovno razdoblje te doprinijeti očuvanju radnih mjesta i generiranju novih.

– Pretpostavljam da je koronakriza utjecala i na neke vaše ovogodišnje planove. Što je s onima vezanim uz ulaganja u poduzetničku infrastrukturu?

– Ulaganje u razvoj poduzetničke infrastrukture temelj je razvoja malog i srednjeg gospodarstva, jer poslovni je prostor po povlaštenim uvjetima ono što poduzetniku početniku najviše treba na početku njegovog poslovnog puta i stoga IDA kontinuirano ulaže u razvoj svoja 2 poduzetnička inkubatora u Puli. IDA je tijekom godina u 21 poslovnoj jedinici pružila podršku za više od 80 tvrtki poduzetnika početnika, putem subvencioniranih poslovnih prostora te besplatnih edukacija i savjetodavnih usluga. Stopa uspješnosti mladih poduzetnika u inkubatorima IDA-e je iznad prosjeka zadnjih nekoliko godina, a mora se priznati da se i u ovom specifičnom razdoblju poprilično dobro nose s izazovima, kako smo saznali tijekom redovnih konzultacija s njima zadnjih nekoliko mjeseci. IDA je u okviru svojih mogućnosti izašla im u susret u vrijeme općeg lockdowna uslijed početaka COVID-19 epidemije te omogućila im umanjenje već subvencionirane cijene najma poslovnog prostora za dodatnih 50 posto.

– Uz sredstva i prostor, važan segment u poslovanju je i edukacija u kojoj je IDA isto tako prisutna. Koliko je na tu aktivnost utjecala ova situacija?

– IDA obrazovne programe za privatni i javni sektor provodi već 20 godina te je u navedenom razdoblju provedeno više od petsto obrazovnih programa i dosegnuta brojka od više od 12 tisuća polaznika. U zadnje je vrijeme ta aktivnost iziskivala nužnu prilagodbu i transformaciju te za sada sve edukacije provodimo on-line, što međutim ima i svojih prednosti, jer nas sada preko društvenih mreža može pratiti puno više korisnika i sudjelovati u edukacijama, a i spektar korisnika je, uviđamo, nešto širi.

Teme edukacija slijede tržišne trendove i realne potrebe na terenu, a trendovi su trenutno takvi da su teme digitalizacije najaktualnije. Edukacije već nekoliko godina provodimo zahvaljujući EU projektima koje apliciramo i koji se uspješno odobravaju za financiranje, a zadnji u nizu je aktualni UP SMART, ukupne vrijednosti 800 tisuća kuna, u sklopu kojeg nas u budućem razdoblju očekuje mnoštvo webinara i edukacija s fokusom na teme digitalnog gospodarstva. Edukacije su za sve polaznike besplatne te se u prosjeku provode dvaput mjesečno.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *