Nove investicije istarskih poduzetnika usprkos korona krizi

25 views |0 comments

Održano 12 sjednica Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita

U dosadašnjem tijeku provedbe aktualne kreditne linije ‘Poduzetnik IŽ 2020’ u suradnji Istarske županije, istarskih gradova, Istarske razvojne agencije, poslovnih banaka te HBOR-a do sada je zaprimljeno 470 zahtjeva za ulaganja u nove projekte istarskih poduzetnika koji su razmatrani na 12 održanih sjednica Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita. Zatraženo je ukupno 260 milijuna kuna kredita od čega se 144 milijuna kuna ili 55% odnosi na ulaganje u nove investicije, dok je za trajna obrtna sredstva zatraženo 116 milijuna kuna ili 45%.

Za razliku od prijašnjih kreditnih linija u kojima je samo Istarska županija subvencionirala kamatnu stopu, od ove su godine u kreditnu liniju uključeni i svi istarski gradovi koji su u svojim proračunima osigurali potrebna sredstva za subvenciju kredita istarskih poduzetnika stoga je i interes poduzetnika znatno veći te uvjeti kreditiranja povoljniji. Kamatna stopa kreće se ove godine za nove investicije u iznosu od 0,9 do 2% dok se za trajna obrtna sredstva kreće u iznosu od 1,3 do 2,4 %.

Direktor IDA-e te ujedno predsjednik Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita, dr.sc. Boris Sabatti, izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesa poduzetnika te ponajprije namjere ulaganja u nove investicije te ulaganja u sektoru prerađivačke industrije, koja u ovim vremenima imaju poseban značaj u jačanju otpornosti istarskog gospodarstva na globalne izazove. Naime, većina poslovnih ideja odnosi se na investicije u nove proizvodne prostore, strojeve, opremu i slično, a dobar dio zatraženog kreditnog iznosa odnosi se i na obrtna sredstva, što je i razumljivo obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, koje smo svjesni te u kojoj se maksimalno nastojalo pomoći istarskim poduzetnicima povoljnim kreditiranjem njihovih tekućih obveza, ističe Sabatti.

Ako analiziramo zahtjeve, najviše ulaganja odnosi se na Grad Pulu – od početnih 70 milijuna kuna kreditnog potencijala zatraženo je 69 milijuna ili 98% predviđenog iznosa. Nakon Grada Pule, najviše je kreditnih sredstava zatraženo u Poreču – 48 od 50 milijuna kuna ili 96% početnog potencijala, a slijedi Grad Pazin na području kojeg su poduzetnici zatražili 20 od početnih 25 milijuna kuna odnosno 80% predviđene kvote za subvenciju kamatnih stopa. 

Obzirom na sjedište poduzetnika, najviše zahtjeva pristiglo je iz Pule (121), zatim iz Poreča (85), Rovinja (36), Pazina (31),  Labina (30), Buzeta (22), Umaga (14) te iz Buja, Novigrada i Vodnjana po 12 zahtjeva. Ukupno 95 zahtjeva pristiglo je iz istarskih općina te je županijska kvota (40 milijuna kuna) predviđena za subvencioniranje kredita pristiglih s općinskih područja iskorištena.

Analizom djelatnosti podnositelja zahtjeva odnosno poduzetnika, ustanovljeno je da većina zahtjeva dolazi iz prerađivačke industrije – 27%, zatim iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 21%, njih 20% dolazi iz djelatnosti trgovine na veliko i na malo, 12% iz građevinskih djelatnosti, 10% iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti dok je iz djelatnosti prijevoza i skladištenja te iz uslužnih djelatnosti pristiglo 10% zahtjeva.

Prijašnje kreditne linije bile su orijentirane na proizvodne djelatnosti odnosno na kreditiranje i poticanje proizvodnje te su takvi kreditni zahtjevi uvijek imali prednost naspram drugih gospodarskih grana dok smo ovogodišnju kreditnu liniju nastojali maksimalno prilagoditi situaciji te biti što fleksibilniji stoga je, po ovogodišnjem programu, predaja kreditnih zahtjeva dozvoljena svim gospodarskim granama.  Sagledavajući pristigle kreditne zahtjeve, možemo reći da se njihova struktura nije značajno promijenila kroz godine pa je tako i ove godine, najviše zahtjeva pristiglo upravo iz prerađivačkih djelatnosti. Treba napomenuti i da se veliki dio kreditnih zahtjeva odnosi na ulaganja u sektor turizma i ugostiteljstva, što smo i očekivali s obzirom na to da su upravo te dvije grane najviše pogođene ovom krizom, istaknuo je Sabatti.

 Aktualna kreditna linija s vrlo povoljnim uvjetima kreditiranja otvorena je i dalje s ciljem pospješivanja razvoja i provedbe poslovnih ideja te je istarskim poduzetnicima još uvijek na raspolaganju više od 150 milijuna kuna. Predaja zahtjeva maksimalno je pojednostavljena te je u organizaciji Istarske razvojne agencije omogućena digitalna predaja zahtjeva za kredit u svega par koraka stoga  se pozivaju svi zainteresirani poduzetnici da se jave, zaključio je Sabatti.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *