Nastavak provedbe projekta “Program certifikacije regija za ulaganja”

12 views |0 comments

Druga od predviđene tri radionice organizirana je s ciljem stvaranja baze lokacija pogodnih za investiranje u roku od 12 ili pak 60 mjeseci, tj. odabira i potom rješavanja pravno-imovinskih i prostorno-planskih nedostataka zona predviđenih za investiranje.   
Tijekom dva dana, sudionici radionice upoznali su se s iskustvima županija koje su certificirane u prvoj fazi projekta:
Central Adriatic Region u kojoj su objedinjene Zadarska i Šibenisko-kninska županijaMidwest Croatia Region u kojoj su Karlovac i Primorsko-goranska županijaNorth Croatia Region koja obuhvaća Međimursku i Varaždinsku županiju
Također, sudionici seminara upoznati su s iskustvima stranih konzultanata – posrednicima pri realizaciji nekih od najvećih investicija u Hrvatsku te njihovim iskustvima u radu sa zemljama u okruženju.
Neke od tema radionice bile su: Uloga imovine u privlačenju FDI, Primjeri međunarodnih dobrih praksi vezanih za imovinu u srednjoeuropskoj regiji, Kritični elementi konkurentne ponude imovine, Zahtjevi ulagača za razne sektore, Promicanje i informiranje ulagača o postojećim i budućim prilikama, Usluge projektnog managementa za strane ulagače te Razvoj lokalnih poticaja za strane ulagače.     
U radu radionice sudjelovali su Edo Cetina i Sanja Kantaruti, stručni suradnici IDA-e te Lahorka Ropac, viši stručni suradnik Odsjeka sektora za trgovinu pri HGK Županijskoj Komori Pula te Zdenko Kovač, pomoćnik ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije.
Projekt “Program certifikacije regija za ulaganja” realizira se u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i USAID-a i traje do travnja 2008. godine.
Uz Istarsku županiju, u drugoj fazi projekta sudjeluju i Krapinsko- zagorska, Bjelovarsko- bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Koprivničko- križevačka i Splitsko-dalmatinska županija.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *