MedILS u METRIS-u

6 views |0 comments

Istarski župan Ivan Jakovčić i ravnatelj Mediteranskog instituta za istraživanje života Split ( MedILS ) prof. dr. sc.  Miroslav Radman potpisali su u srijedu, 17. studenoga 2010. godine, Sporazum o poslovnoj suradnji u cilju razvijanja originalnog projekta mjerenja antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica, koji bi postupno prerastao u Mediteranski referalni centar za takva mjerenja.
Istarska je županija osigurala,  u svom Proračunu za 2010. godinu,  400 tisuća kuna za kupnju opreme i uspostavu laboratorija. Pored toga, osigurat će odgovarajući poslovni prostor od cca 70 do 100 četvornih metara u krugu Opće bolnice Pula, do Centra za  istraživanje metala – METRIS. Županija je preuzela obavezu za stručno usavršavanje jednog djelatnika za rad na projektu, te znanstveno unapređivanje i publiciranje aktivnosti projekta, za što će izdvojiti  200 tisuća kuna godišnje.
MedILS se obvezuje osigurati znanstvenu i stručnu podlogu za razvoj projekta mjerenja antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica, stručnu edukaciju djelatnika, stalni monitoring procesa koji iz toga proizlaze, te sustavno znanstveno unapređivanje, promociju i publiciranje rezultata projekta u znanstvenoj zajednici i široj javnosti. Jednako tako MedILS  će omogućiti Istarskoj županiji korištenje rezultata istraživanja za vlastite potrebe i potrebe institucija i tvrtki koje su u vlasništvu Istarske županije.
Govoreći o značaju ovog, u svijetu jedinstvenog projekta, župan Jakovčić je naglasio da će, kao predsjednik Jadranske euroregije, tražiti poticaj svih njezinih članica te se natjecati za  sredstva iz europskih fondova.
Prof. Radman je izrazio zadovoljstvo što će takav centar biti otvoren u Istri, kraju na koji oduvijek gleda s respektom. Zahvalio se i županu na inicijativi za otvorenu suradnju. Na kraju je naglasio kako će rezultati   antioksidacijskog mjerenja namirnica sprječavati smrt stanica i na taj način omogućiti dulji i kvalitetniji život. Slikovito se izrazio, kako  metal moramo zaštiti protiv hrđe, tako i mi moramo spriječiti da nam tijelo ne hrđa.
Poslije potpisivanja Sporazuma o poslovnoj suradnji, prof. Radman  je u društvu domaćina, direktora Darka Lorencina,  razgledao pulski Centar za  istraživanje metala – METRIS i lokaciju gdje će biti smještan Mediteranski referalni centar za mjerenje antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *