Konkretnim mjerama i programima osnaženo istarsko gospodarstvo

15 views |0 comments

Od samog početka njegovog mandata jako istarsko gospodarstvo bilo je jedno od prioriteta istarskog župana Valtera Flega, o čemu je govorio na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije.
„Konkretnim mjerama smo u protekle tri godine aktivno radili na osnaživanju gospodarstva što je rezultiralo rastom izvoza, investicija, povećanju broja poslovnih subjekata i rastu poslovne dobiti, rastu broja noćenja i smanjenju stope nezaposlenosti“, naglasio je župan Flego koji je najponosniji na činjenicu da je u protekle tri godine nezaposlenost mladih smanjena za 50%, kako je pokazalo izvješće Eurostata.
Župan Flego je istaknuo i kako je Istra gospodarski najrazvijenija regija u Hrvatskoj, a BDP po glavi stanovnika u Istri je za 23% viši od hrvatskog prosjeka.
„Rekorderi smo po udjelu malih i srednjih poduzetnika u gospodarstvu, a poduzetnici iz Istre su u 2015. godini ostvarili najveći rast dobiti u Hrvatskoj. Ovo je sve dokaz da je Istra jaka i sigurno najrazvijenija i najperspektivnija regija u državi. Svemu tome su nesumnjivo doprinijele mjere i programi koje provodi Istarska županija“, kazao je župan Flego.
Jedna od navedenih mjera Istarske županije je nova kreditna linija koja istarskim poduzetnicima nudi najnižu kamatu stopu na tržištu (2,4-2,85%). Lanjski Program kreditiranja poduzetnika polučio je veliki uspjeh i interes te je odobreno 24 kredita u iznosu od 14,3 milijuna kuna. Čitav taj iznos uspješno je iskorišten u samo 6 mjeseci provedbe programa.
Ove smo godine, rekao je župan Flego, odlučili udvostručiti kreditni potencijal čija vrijednost iznosi čak 30 milijuna kuna, a do sada je odobreno 25 poslovnih subjekata, od čega čak 17 iz proizvodnih djelatnosti, u iznosu od 21 milijuna kuna.
„Konkretnom gospodarskom politikom i mjerama poput ove kreditne linije želimo potaknuti novi investicijski ciklus što će omogućiti daljnji gospodarski rast i razvoj, povećati izvoz i rast poslovne dobiti, te otvaranje novih radnih mjesta. Želimo dati vjetar u leđa istarskim poduzetnicima, potaknuti izvoz, smanjiti uvoz i povećati broj poslovnih subjekata. Dobro uhodanim putem nastavljamo ravnomjerno razvijati Istru i stvarati još kvalitetnije uvjete za život naših građana“, poručio je župan.
Međutim, župan Flego smatra da bi uspjeh Istre bio znatno veći kad bi se pojednostavile administrativne procedure koje, kako neprestano svjedočimo, koče daljnji razvoj jer je državni aparat spor, trom i neučinkovit.
„Decentralizacijom Hrvatske omogućilo bi nam se da sami upravljamo svojim daljnjim razvojem jer smo bezbroj puta pokazali da smo u tome bolji od države. Imamo znanje i resurse, imamo naše marljive poduzetnike i sve pretpostavke da nastavimo biti lokomotiva razvoja Hrvatske i od toga nećemo odustati“, nastavio je istarski župan Valter Flego i poručio: „Istra je jaka i izborit ćemo se da bude još jača!“
Program dodjele poduzetničkih kredita “Poduzetnik ISTRA 2016” namijenjen je poticanju razvoja gospodarstva Istarske županije u 2016. godini. Do sada je odobreno 25 predmetnih zahtjeva u iznosu od  21.070.048,00 kn koji su proslijeđeni na daljnju obradu u poslovne banke.
Korisnici kredita prema ovom Programu mogu biti poduzetnici u većinskom privatnom vlasništvu koji namjeravaju ulagati na području Istarske županije bez obzira na sjedište ili prebivalište, a ulažu na područje Istarske županije, i to: aktivni obrti, mala i srednja trgovačka društva, zadruge i profitne ustanove.
Krediti se dodjeljuju za nove investicije ili za trajna obrtna sredstva, a kod obje je namjene maksimalni iznos kredita 1,5 milijuna kuna. Namjena kredita uključuje investicijske kredite; kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, nabavu novih proizvodnih objekata te obrtna sredstva do 30% iznosa kredita i kredite za trajna obrtna sredstva; nabavu sirovine, repromaterijala, troškove radne snage.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *