Konferencija “Jačanje institucija i kapaciteta za prekograničnu suradnju”

8 views |0 comments

U okviru konferencije, punog naziva “Socio-ekonomski razvoj u sklopu prekogranične suradnje Republike Hrvatske sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom – Dosadašnja iskustva i nove mogućnosti u programima prekogranične suradnje IPA za razdoblje od 2007. do 2013. godine”, predstavljena je i IDA.
Konferencija je održana u prostorima Zagrebačkog velesajma, a organizirana je u sklopu aktivnosti Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te projekta tehničke pomoći  “Jačanje institucija i kapaciteta za prekograničnu suradnju”, sufinanciranog od strane EU u okviru programa CARDS 2004.
Cilj konferencije bio je podizanje razine znanja i spremnosti potencijalnih prijavitelja projekata za kvalitetnu pripremu istih na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava koji će uskoro biti objavljeni, i to kroz razmjenu ideja, iskustava i prijenos znanja o novitetima u sektorima koji se smatraju prihvatljivima za financiranje. Ti sektori su: podrška razvoju poslovnog sektora (uključujući i razvoj turizma), socijalne usluge i zaštita okoliša koji su detaljnije analizirani i predstavljeni kroz tri sektorske radionice.
Na tragu navedenoga polaznici konferencije imali su prilike dobiti informacije o prilikama za financiranje projekata prekogranične suradnje kroz novi pretpristupni program IPA, zatim uvid u primjere najboljih praksi suradnje među državama članicama EU te priliku da upoznaju potencijalne partnere iz susjednih država.
Na konferenciji su sudjelovali predstavnici lokalnih i regionalnih samouprava, regionalnih razvojnih agencija, nevladinih organizacija i ostalih neprofitnih institucija iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.
U sklopu konferencije osiguran je izložbeni prostor za predstavnike regija, a na završnoj izložbi  sudjelovali su i predstavnici IDA-e, koji su predstavili promotivne materijale vezane uz uspješno provedene projekte prekogranične suradnje.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *