Istarskoj županiji dodijeljen certifikat “Croatian Investor Friendly Region”

11 views |0 comments

U prostorima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u Zagrebu, u srijedu 9. travnja 2008., predstavljeni su rezultati Programa certifikacije regija za ulaganja ICPR te uručeni certifikati “Croatian Investor Friendly Region” CIFR županijama koje su sudjelovale u njegovoj realizaciji.
Certifikate je uručila državna tajnica MINGORP-a Tajana Kesić Šapić, koja je tom prilikom istaknula da je program ostvario sve planirane rezultate te da je riječ o jednom od najuspješnijih projekata Ministarstva, koji će, kako je najavila, biti nastavljen u okviru pretpristupnog IPA programa.
U ime Istarske županije certifikat je preuzeo Darko Lorencin, direktor IDA-e te  član Poglavarstva Istarske županije zadužen za odnose s javnim poduzećima. Certifikati su uručeni i predstavnicima ostalih županija koje su sudjelovale u drugoj fazi realizacije navedenog projekta – Bjelovarsko-bilogorske, Dubrovačko-neretvanske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Splitsko-dalmatinske županije.
Druga faza Programa započela je u srpnju 2007. godine, a zaključena je jučerašnjom dodjelom certifikata. Glavni ciljevi njegove provedbe bili su poboljšanje suradnje među regionalnim i središnjim institucijama uključenim u promicanje ulaganja, pružanje podrške regijama u podizanju kvalitete usluga koje se pružaju potencijalnim investitorima te predstavljanju vlastitih prednosti odnosno marketinškoj promociji uključenih regija/županija.
Tijekom devet mjeseci regije su realizirale tri standarda. Informacijski standard obuhvatio je stvaranje baze općih podataka, koja će omogućiti brzo i točno odgovaranje na ulagačke upite. Potom imovinski standard, u okviru kojeg je izrađena baza podataka lokacija i objekata koji zadovoljavaju međunarodne standarde kvalitete te marketinški standard, kroz koji je  osmišljen novi image regije kao investicijske destinacije, nastavljena izrada promotivnih materijala poduzetničkih zona te realiziran web site za investitore. 
Za realizaciju Programa u Istarskoj županiji bila je zadužena Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., dok su u samoj provedbi sudjelovali HGK Županijska komora Pula i Zavod za prostorno uređenje.
Navedeni Program MINGORP je proveo u suradnji s američkom agencijom USAID, kojoj je to jedan od posljednjih projekata u Hrvatskoj. Prva faza projekta odvijala se tijekom 2005. i 2006. godine, a u njoj su sudjelovale Međimurska, Varaždinska, Karlovačka, Primorsko-goranska, Zadarska i Šibensko-kninska županija.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *