Istarski prirodni antibiotik dobio svoje mjesto u programu dodjele oznake IQ – Istarska kvaliteta

15 views |0 comments

Tijekom 2020. godine aktivnosti u sklopu provedbe programa IQ – Istrian Quality – Istarska kvaliteta – Qualità istriana odvijale se u koordinaciji Istarske razvojne agencije prema nešto prilagođenijem programu nego inače, obzirom na okolnosti epidemiološke situacije, no ipak se kao značajniji rezultat može izdvojiti širenje oznake IQ na nove kvalitetne istarske proizvode te preciznije izradu i usvajanje novog Pravilnika o dodjeli oznake IQ za istarski češnjak.

Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti ističe kako je predmetni dokument, koji propisuje kriterije dodjele oznake IQ za navedeni proizvod, plod suradnje svih nadležnih u sustavu provedbe programa IQ, a posebno je kaže zadovoljan inicijativom predloženom s terena od samih proizvođača istarskog češnjaka te njihove udruge, kao i podrškom pruženom od strane Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč te Upravnog odjela Istarske županije za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo.
Proizvodnja prehrambenih proizvoda u Istarskoj županiji sektor je koji se u zadnje vrijeme pokazao kao posebno otporan na epidemiološke i ekonomske krize te tim više treba davati mu na značaju, što se putem brendiranja u sklopu programa IQ upravo i nastoji činiti – nadodao je Sabatti.

Poticanje izvrsnosti u domaćoj proizvodnji bio je glavni motiv uspostave sustava dodjele oznake IQ -Istarska kvaliteta od strane IDA-e prije gotovo 15 godina, a  Istra kao regija kvalitete i dalje je jedna od vizija regionalnog razvoja Istarske županije u budućnosti. Do sada oznaku IQ za vina natprosječne kvalitete dobiva  godišnje više od 40 proizvođača, što je za malu regiju izvrstan rezultat, naglasio je Sabatti.

Oznaka IQ svakako pridonosi promociji Istarske županije, odnosno održanju i daljnjem brendiranju istarskog identiteta na domaćem i svjetskom tržištu. Još 2006. godine oznaku je prva ponijela istarska malvazija, najpoznatije i najrasprostranjenije vino u Istri,  2013. je oznaka dodijeljena istarskom teranu, a tijekom zadnjih nekoliko godina su u suradnji svih nadležnih tijela stvoreni i pravni preduvjeti  za daljnje širenje dodjele oznake IQ na ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaka alkoholna pića (komovica, biska, ruda i medenica), istarski pršut i med. Isto tako je pripremljena odluka dodjeli oznake „IQ – Istarska kvaliteta“ prehrambenim proizvodima s registriranom Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) na razini Europske unije, čime se dodatno unaprjeđuje sustav IQ.
Nadalje u planu su i novosti u sustavu operativne provedbe dodjele oznake IQ sukladno utvrđenim pravilnicima, kako bi ista zaživjela na čim efikasniji način. 

Tijekom 2020. g. obzirom na znanje i višegodišnje iskustvo  koje klaster Vinistra ima u provedbi dodjele oznake IQ za vino, usuglašena je od strane svih uključenih tijela reforma sustava, te klaster od sada nadalje djeluje pod imenom KLASTER IQ – Klaster za promociju proizvoda iz Istre. Isti će u budućnosti biti zadužen za operativni dio sustava dodjele oznake IQ svim prehrambenim proizvodima sukladno utvrđenim kriterijima i pravilnicima u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom, što će dodatno doprinijeti razvoju, proizvodnji te promociji kvalitete autohtonih istarskih proizvoda.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *