Istarska razvojna agencija na međunarodnoj konferenciji „Strateški pristup razvoju pametnih gradova“

17 views |0 comments

Od 18. – 19. listopada 2018. u Splitu je održana međunarodna konferencija organizirana u okviru promotivne kampanje „Hrvatska kakvu želimo“ kao dio procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine i pripreme Republike Hrvatske za programsko razdoblje Europske unije nakon 2020. godine.

Nakon uvodnog dijela, u kojem je Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac istaknula važnost Nacionalne strategije kao temelja za buduće financijsko razdoblje u Republici Hrvatskoj, održana je panel diskusija na temu pametnih gradova na kojoj su sudjelovali predstavnici iz Hrvatske, ali i inozemstva koji su sljedećeg dana konferencije predstavili najbolje prakse pametnih gradova (New York, Dubai, Barcelona i Amsterdam).

Osim primjera dobrih praksi, predstavljene su i mogućnosti financiranja pametnih gradova gdje se osim Fonda za unutarnju sigurnost čiji je cilj pridonijeti visokoj razini sigurnosti u EU te je predstavljen i trenutno otvoren natječaj u okviru inicijative „Urban innovative actions“ koji je otvoren do 31. siječnja 2019.

Istaknuta je i važnost ITU mehanizma koji obuhvaća 7 od ukupno 11 tematskih ciljeva EU, a koji je na području Istarske županije u ovom financijskom razdoblju dostupan urbanom području Pula čiji je cilj jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *