INOVATIVNA RJEŠENJA U POMORSKOM PROMETU TEMA SASTANKA PARTNERA U PROJEKTU METRO

25 views |0 comments

Predstavnici Istarske razvojne agencije sudjelovali su u četvrtak, 28. siječnja 2021. godine na online sastanku partnera u sklopu projekta METRO „Maritime environment – friendly transport systems“ u organizaciji Istarske razvojne agencije te Sveučilišta iz Trsta.

Djelatnici IDA-e su tijekom sastanka predstavili dosad provedene projektne aktivnosti te najavili buduće koje će također biti usmjerene na promociju pomorskog putničkog prometa u programskom području Hrvatske i Italije. Glavne teme sastanka bile su razvoj novih pomorskih pravaca, kao i razvoj novih eko-inovativnih hibridnih plovila za prijevoz putnika u programskom području. Isto tako, IDA će u sklopu METRO projekta razvijati  pilot aktivnosti testiranja pametnih sustava za nadzor putničkog pomorskog prometa i jačanje logistike za uvođenje novih plovila i ruta u pomorski prijevoz putnika između Italije i Hrvatske, posebice u vrijeme turističke sezone.

Projektom METRO nastoji se poboljšati kvalitetu, sigurnost i održivost u pomorskom i obalnom prijevozu u prekograničnom području Italije i Hrvatske, kao i daljnji razvoj i suradnja dva značajna gospodarska subjekta kao što su Wärtsilä Italia i Tehnomont brodogradilište iz Pule.

Ukupna vrijednost projekta je 22 milijuna kuna, a IDA sudjeluje u funkciji partnera s udjelom od 1,4 milijuna kuna. Projekt je započeo s provedbom početkom 2019. godine, a financira se u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska. Vodeći partner projekta je Sveučilište u Trstu dok su ostali partneri u projektu Lučka uprava Trst i Wartsila Italia S.p.A. s talijanske strane te Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o, Sveučilište u Rijeci – Pomorski fakultet, Sveučilište u Rijeci – Tehnički fakultet  i Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o. s hrvatske strane.

 

 

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *