IDA postavlja temelje za uspostavu operativne mreže poduzetničkih inkubatora u Istarskoj županiji

13 views |0 comments

U četvrtak, 01. ožujka 2018. godine je u organizaciji  Istarske razvojne agencije u Puli održan koordinacijski sastanak na temu uspostave operativne mreže poduzetničkih inkubatora u Istarskoj županiji.
Sastanku su se odazvali svi zaintersirani gradovi i općine u Istarskoj županiji koji imaju poduzetničke inkubatore te coworking prostore za male i srednje poduzetnike i obrtnike ili pripremaju opremanje i uspostavu istih u skklopu ESI fondova; Rovinj, Poreč, Pazin, Buzet, Labin, Vodnjan te  Barban.
Direktor Istarske razvojne agencije, dr.sc. Boris Sabatti, naglasio je kako je IDA temeljem iskazanih potreba na terenu te s ciljem jačanja efikasnosti poduzetničke potporne infrastrukture na području Istarske županije  spremna pružiti punu podršku gradovima i općinama  u upravljanju razvojem njihove poduzetničke infrastrukture te uspostavei mrežne platforme na kojoj bi na jednom  mjestu bile objedinjene ključne informacije o svim poduzetničkim inkubatorima i coworking prostorima u županiji te kako bi se poduzetnike početnike i one koje to žele biti lakše usmjerilo.
Istaknuo je kako je  ulaganje u razvoj poduzetničke infrastrukture temelj razvoja malog i srednjeg gospodarstva, jer poslovni prostor po povlaštenim uvjetima je ono što poduzetniku početniku najviše treba na početku  njegovog poslovnog puta.
Kao primjer dobre prakse Sabatti je naveo poduzetničke inkubatore u Puli – PI „Izazov“ u sjedištu agencije te Tehnološki inkubator uspostavljen uz Centar METRIS, u kojima je IDA tijekom godina u 21 poslovnoj jedinici pružila podršku za više od 50 tvrtki poduzetnika početnika, putem subvencioniranih poslovnih prostora te besplatnih edukacija i savjetodavnih usluga.
Trenutno su svi kapaciteti inkubatora u Puli popunjeni, a IDA aktivnosti podrške kao što su besplatne edukacije i savjetovanja, kao i marketing za korisnike provodi na redovitoj bazi, što je dobar model upralvjanja, prenosiv i na ostale.
Svi sudionici sastanka su podržali ideju uspostave svojevrsne mrežne platforme, koja bi svima bila korisna, jer bi  istarskim poduzetnicima omogućila kvalitetne i standardizirane informacije o subvencioniram uvjetima poslovanja i razvoja u institucijama poduzetničke podrške na jednom mjestu, kao i  vezanim edukacijama i uslugama koje IDA, Istarska županija te gradovi i općine nude u tom smislu.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *