IDA na završnoj konferenciji projekta Investinfish

23 views |0 comments

U subotu 20. studenog 2021 g. u Ferrari(IT) u sklopu međunarodnog sajma Sealogy, posvećenog sektoru ribarstva i akvakulture održana je završna konferencija projekta INVESTINFISH, na temu uvođenja inovacija u ribolovni sektor te održivo upravljanje ribolovom u području sjevernog Jadrana. Na završnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici Istarske razvojne agencije te tvrtke S.I.C. d.o.o. iz Višnjana.

U sklopu projekta Investinfinsh, IDA je omogućila istarskim poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture izradu investicijskih studija koje su poslužile za daljnji razvoj njihovih poslovnih ideja. U tom smislu tvrtka S.I.C. iz Višnjana svoj riblji preradbeni program želi proširiti proizvodima od jadranskih algi; tvrtka Milena iz Bačve koja se bavi preradom bakalara želi svoj asortiman proširiti prerađevinama od bijele i plave ribe iz Jadranskog mora; obrt Levan iz Medulina koji je nedavno lansirao svoje prve konzervirane sardele s brendom Hook & cook želi proširiti asortiman proizvodima od konzervirane sardele s različitim aromatizacijama; medulinski obrt Ruža u planu ima otvaranje sardela-shopa u Puli; Ribarska zadruga Istra iz Poreča nedavno je kroz jedan drugi međunarodni projekt, Prizefish, kao novi proizvod razvila burger od cipla i jadranskih kozica pa ohrabrena tim uspjehom kroz projekt INVESTINFISH želi razviti i druge nove riblje proizvode; tvrtka Istrida koja u Limskom kanalu uzgaja kamenice i dagnje želi se približiti turističkom tržištu nabavom turističkog broda za razgledavanje uzgajališta na kome bi ujedno bila i kušaonica njihovih proizvoda, a sa svojim inovacijama u projekt su uključene još i tvrtka Oli Mare iz Poreča te ribarski obrt Bonaca iz Štinjana.

Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti naglasio je kako je riječ o vrlo značajnom projektu kojim se unaprijeđuje poslovanje poduzeća u sektoru ribarstva i akvakulture uvođenjem inovativnih  „zelenih i plavih“ tehnologija i procesa što će rezultirati ubrzanjem njihovog puta do tržišta te jačanjem prihoda u sektoru. Naglasio kako je projekt Investinfish doprinio jačanju plave ekonomije u Istarskoj županiji te diverzifikaciji budućeg razvoja našeg gospodarstva te se zahvalio svim projektnim partnerima na izvrsnoj i kvalitetnoj suradnji.

U sklopu završne konferencije održan je i okrugli stol na kojem od strane istarskih poduzeća sudjelovao direktor tvrtke S.I.C. d.o.o., g. Ivan Stojnić te predstavio svoju tvrtku i investicijsku studiju izrađenu u sklopu projekta Investinfish kojom svoj riblji preradbeni program želi proširiti proizvodima od jadranskih algi. G. Stojnić izrazio je zadovoljstvo prilikom za suradnju na projektu te je naglasio kako je važno da se na taj način potiču poduzetnici kako bi što lakše i kvalitetnije svoje proizvode plasirali na tržište.

Projekt INVESTINFISH (Boosting INVESTments in INnovation of SMEs along the entire FISHery and aquaculture value chain), ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna, provodi se uz sufinanciranje programa prekogranične  suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska te će se aktivnosti u korist razvoja plave ekonomije Istarske županije provoditi u koordinaciji Isarska razvojne agencije do kraja 2021. godine.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *