IDA na Regionalnim danim EU fondova u Umagu o prilikama za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Istarskoj županiji

24 views |0 comments

U petak, 26. listopada 2018. godine održano je u Umagu u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, grada Umaga te institucija u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova informativno-edukativno događanje  „Regionalni dani EU fondova“, koje je popraćeno od strane brojnih sudionika iz javnog i privatnog sektora.

Skup su inicijalno pozdravili državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije,  Velimir Žunac i gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te je uslijedila zanimljiva panel diskusija pod nazivom „Razvoj Istre kroz EU fondove“ na kojoj je sudjelovala i predstavnica Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić,  uz voditeljicu Odjela za strateško planiranje i provedbu  programa i projekata EU pri ministarstvu turizma Jelenu Pavičić, v.d. Pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivanu Dragišić, gradonačelnika Bassanesea te umaške poduzetnike s iskustvom korištenja sredstava iz fondova Europske unije Jadranku Sever (Ordino Garden Umag) i Deana Jurdanu (OPG Jurdana Farnažine, Umag).

Kiršić je na panel diskusiji predstavila iskustva  IDA-e u pripremi i provedbi projekata u funkciji razvoja malog i srednjeg poduzetništva u Istarskoj županiji stavivši naglasak na čak 46 provedenih EU projekata od osnivanja agencije ukupne vrijednosti veće od 450 milijuna kuna. Temeljem dugogodišnjeg iskustva u radu s poduzetnicima bilo je  riječi o izazovima s kojima se istarski poduzetnici susreću u kontekstu EU fondova te o prilikama za daljnji  diverzificirani razvoj gospodarstva Istarske županije uz pomoć EU fondova, s naglaskom na uvođenje inovacija u ključne djelatnosti,  ulaganje u digitalnu ekonomiju,  ulaganje u poduzetničku infrastrukturu, poticanje samozapošljavanja, naglasak na iskorak u kreativnim industrijama i slično.  Isto tako govorilo se o mogućnostima financiranje održivog razvoja turizma kroz fondove te o poveznici na valorizaciju i zaštitu kulturne baštine, ekološku proizvodnju hrane i vezano certificiranje i zaštitu podrijetla te brendiranje županije putem oznake kvalitete  „IQ – Istrian Quality“.

Nastavno na panel diskusiju, uslijedila su stručna predavanja pod nazivom „EU fondovi kao mogućnost financiranja“ na kojima su predstavljeni aktualni i budući natječaji te interaktivna radionica „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike“ u okviru pripreme natječajne dokumentacije.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *