Edukacija o klasterima za djelatnike županijskih razvojnih agencija

6 views |0 comments

U prostorima Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o., od 25. do 27. veljače 2009. godine, odvijala se edukacija o značaju i načinima pokretanja regionalnih klastera. Edukacija je održana u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a u suradnji sa Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva. Financirana je sredstvima fonda Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije – Global Opportunities Fund, a polazili su je djelatnici županijskih razvojnih agencija.
Edukacija održana u IDA-i druga je po redu, a tijekom tri dana obrađene su teme poput regionalne konkurentnosti, razvoja regionalnih klastera te mogućnosti financiranja istih iz EU fondova, ali i drugih izvora financiranja. Tijekom boravka u Istri, dvadesetak predstavnika županijskih razvojnih agencija s područja čitave Hrvatske, posjetilo je Uljanik brodogradilište d. d. gdje im je prezentiran VIBO (Vanjska Izrada Brodske Opreme) sustav, kao primjer dobre prakse povezivanja velikih gospodarskih subjekata sa malim i srednjim poduzetnicima. 
Projekt je pokrenut u cilju osposobljavanja djelatnika županijskih razvojnih agencija za potrebe poboljšanja pokretanja regionalnih klastera, koji sve više postaju temelj suvremenog oblika rasta konkurentnosti, partnerstva i socijalne odgovornosti te poticanja novog zapošljavanja. Za polaznike edukacija, odnosno uključene djelatnike županijskih razvojnih agencija, bit će organizirano i studijsko putovanje u Veliku Britaniju te će biti održana tri okrugla stola na temu regionalnih klastera na NUTS II razini i konferencija usmjerena na podizanje svijesti o važnosti razvoja regionalnih klastera u Republici Hrvatskoj. 

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *