Dodijeljene oznake IQ-Istarska kvaliteta za malvaziju, teran, bisku i komovicu

22 views |0 comments

U petak, 11. lipnja 2021. godine održana je u Poreču svečana dodjela odličja osvojenih na međunarodnom natjecanju vina i jakih alkoholnih pića i 12. Svijetu malvazija te su tom prigodom dodijeljene  oznake IQ-Istarska kvaliteta za vino Malvazija istarska i Teran, te  po prvi put u povijesti dodjele oznake IQ, za jaka alkoholna pića Bisku i Komovicu. 

Ove godine pravo na oznaku IQ – Istarska kvaliteta ostvarilo je 24 vinara za malvazije berbe 2019./2020. i sedam vinara za teran 2017/2018. , a prvi put oznaku IQ dobila su i četiri proizvođača jakih alkoholnih pića za biske i komovice.

Nositelji oznake IQ za malvazije iz berbe 2019./2020. su sljedeći vinari: Benvenuti, Brčić, Capo, Cattunar, Damjanić I., Dešković, Fakin, Franković, Geržinić, Kozlović, Legović, Matošević, Medea, Novacco, Peršurić M., Pilato, Ravalico, Rossi M., Sirotić, Terzolo, Tomaz, Vina Zigante, Vivoda, Zigante d.o.o.

Nositelji oznake IQ za Teran iz berbe 2017./2018. su: Cattunar, Dešković, Fakin, Geržinić, Tomaz, Vina Zigante, Zigante d.o.o.

Nositelji oznake IQ za Jaka alkoholna pića-Komovicu, Bisku, Rudu i Medenicu su: AB Vina-Anđelo Brčić, Vina Mario Banko, Aura i OPG Jermaniš.

Oznaka IQ – Istrian Quality – Istarska kvaliteta – Qualità istriana pridonosi promociji Istarske županije, odnosno održanju i daljnjem brendiranju istarskog identiteta na domaćem i svjetskom tržištu. Još 2006. godine oznaku je prva ponijela istarska malvazija, najpoznatije i najrasprostranjenije vino u Istri, 2013. je oznaka dodijeljena istarskom teranu, a tijekom zadnjih nekoliko godina su stvoreni i pravni preduvjeti  za daljnje širenje dodjele oznake IQ na ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaka alkoholna pića (komovica, biska, ruda i medenica), istarski pršut, med te istarski češnjak. Isto tako je pripremljena odluka dodjeli oznake „IQ – Istarska kvaliteta“ prehrambenim proizvodima s registriranom Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) na razini Europske unije, čime se dodatno unaprjeđuje sustav IQ.

Za provedbu koordinacije aktivnosti programa IQ zadužena je Istarska razvojna agencija u suradnji s lokalnim razvojnim dionicima i proizvođačima te klasterom IQ- Klasterom za promociju proizvoda iz Istre.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *