Dodijeljene oznake IQ-Istarska kvaliteta za malvaziju i teran

16 views |0 comments

Na svečanoj dodjeli odličja i diploma osvojenih na međunarodnom natjecanju vina i jakih alkoholnih pića 13. Svijeta malvazija, održanoj 4. svibnja 2022. godine u Poreču dodijeljene su oznake IQ-Istarska kvaliteta za vino Malvazija istarska i Teran.

Ove godine pravo na oznaku IQ – Istarska kvaliteta ostvarilo je 25 vinara za malvazije berbe 2021. i 7 vinara za teran 2019.

Nositelji oznake IQ za malvazije iz berbe 2021. su (25 vinara):

Benvenuti vina, Vina Bernobić, Vina Brčić, Capo vina, Vina Cattunar, Damjanić wines, Vina Dešković, Fakin, Vina Franković, Geržinić, Kozlović vina, Legovina- Obitelj Legović, Vina Matošević, Medea vinarija, Novacco, Vina Mario Peršurić, Vina Pilato, Ravalico, Rossi winery, D&D Sirotić, Obitelj Terzolo, Vina Tomaz, Vina Zigante, Vivoda, Zigante d.o.o.

Nositelji oznake IQ za Teran iz berbe 2019. su (7 vinara): Vina Brčić, Vina Cattunar, Vina Dešković, Fakin, Geržinić, Vina Tomaz, Vina Zigante.

Oznaka IQ – Istrian Quality – Istarska kvaliteta – Qualità istriana pridonosi promociji Istarske županije, odnosno održanju i daljnjem brendiranju istarskog identiteta na domaćem i svjetskom tržištu. Još 2006. godine oznaku je prva ponijela istarska malvazija, najpoznatije i najrasprostranjenije vino u Istri, 2013. je oznaka dodijeljena istarskom teranu,  2021. godine su oznaku dobila jaka alkoholna pića i istarski crveni i rozi češnjak po prvi put  te su stvoreni i pravni preduvjeti  za daljnje širenje dodjele oznake IQ na ekstra djevičansko maslinovo ulje, istarski pršut, i istarski med. Isto tako je pripremljena odluka dodjeli oznake „IQ – Istarska kvaliteta“ prehrambenim proizvodima s registriranom Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) na razini Europske unije, čime se dodatno unaprjeđuje sustav IQ.

Za provedbu koordinacije aktivnosti programa IQ zadužena je Istarska razvojna agencija u suradnji s lokalnim razvojnim dionicima i proizvođačima te klasterom IQ- Klasterom za promociju proizvoda iz Istre.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *