Djelatnici IDA-e sudjelovali na radionici projekta AsviLoc

5 views |0 comments

U okviru provedbe projekta AsviLoc – “Integration among Local Development Agencies to promote territories and SMEs systems in Adriatic Cross Border Regions – AsviLoc “, djelatnici IDA-e, 8. i 9. studenog 2007. godine, u talijanskom gradu Rovigu sudjelovali su na radionici na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta te usvojen plan predstojećih aktivnosti.
Tijekom trajanja radionice analizirani su rezultati istraživanja o operativnom načinu provođenja ativnosti razvojnih agencija te rezultati o značaju njihova utjecaja na socio-ekonomski razvoj okruženja. Utvđeno je da se princip rada regionalnih razvojnih agencija (RRA) u okviru talijanskih regija sudionica projekta i onih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Albaniji uvelike razlikuje. Talijanske RRA funkcioniraju kao posrednici između poduzetnika i raznih instituciha poput gospodarskih i obrtničkih komora, dok su ove druge usmjerene na direktnu podršku poduzetnicima. Projekt AsviLoc usmjeren je upravo na uočavanje specifičnosti i različitosti RRA partnerskih zemalja te prijenos know-howa s ciljem jačanja podrške razvoju MSP-a, odnosno daljnjeg poboljšanja kvaliteta usluga koje RRA pružaju poduzetnicima. Utvrđeno je da bi temeljne odrednice svake RRA trebale biti planiranje, implementacija projekata, podrška MSP-a te promocija/marketing vlastitog okruženja. Također, utvrđena je nužnost standardizacije aktivnosti razvojnih agencija, kao glavnih nositelja regionalnog razvoja.
Na radionici je dogovoreno pokretanje trajne međunarodne koordinacije RRA, čiji bi glavni cilj bio upravo poticanje standardizacije aktivnosti razvojnih agencija, a potom i razvoja poduzetništva i prekogranične suradnje. Vođeni su razgovori o mogućnostima povezivanja buduće koordinacije razvojnih agencija članica projekta AsviLoc, čije je osnivanje predviđeno za veljaču 2008. godine, s Koordinacijom Razvojne Agencije Jadrana – RAJ.
Drugog dana radionice održana je konferencija za medije na kojoj su djelatnici IDA-e predstavili aktivnosti vlastite RRA, ostalih RRA u Hrvatskoj te Koordinaciju RAJ. Na radionici su sudjelovali voditelji navedevnog projekta pri IDA-i, Boris Sabatti i Sanja Kantaruti.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *