Za poticaje poduzetništva sve više novca iz EU fondova

11 views |0 comments

Mijenja se dosadašnja praksa da najviše novca za poticaje malog i srednjeg poduzetništva ide iz nacionalnog proračuna te se povećava udio sredstava iz EU fondova.Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako će do kraja godine biti objavljen natječaj iz EU fondova za industriju, a prvenstveno će se poticati projekti usmjereni proizvodnji za izvoz i turizam. Moći će se dobiti do 15 milijuna kuna poticaja po projektu.
Istaknuo je kako je do sada bila praksa da najviše novaca za poticaje ide iz nacionalnog proračuna, no sada se to promijenilo i poduzetništvo će se sve više poticati sredstvima iz europskih fondova.
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kazao je kako se često u javnosti iznose krive brojke kada je riječ o EU fondovima i kada netko želi napasti Vladu navodi krive brojke i podatke.
Ugovoreno je oko 75 posto ukupnih sredstava namijenjenih Hrvatskoj, no o uspješnosti iskorištavanja tih sredstava moći će se govoriti tek kad proteknu tri godine u kojima se ugovorena sredstva trebaju utrošiti.
Napominje se kako ugovoriti nije isto što i iskoristiti. Do sada je od 1,2 milijarde eura iskorišteno gotovo 500 milijuna eura, dakle nešto više od 40 posto. 
Osim milijarde kuna za poduzetništvo čeka nas bar još šest milijardi kuna u idućoj godini u raznim drugim područjima. Naglašava se da u apsorpciji sredstava iz EU fondova ne sudjeluje samo država već i jedinice lokalne samouprave, poduzeća itd.
Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *