U sklopu projekta RoofOfRock održana radionica o pločastom vapnencu

8 views |0 comments

U organizaciji Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o., u petak, 16. svibnja 2014. godine, u “Parku kažuna” i crkvi  sv. Franje u Vodnjanu održana je radionica o pločastom vapnencu. Radionica je održana u sklopu projekta RoofOfRock IPA Adriatic CBC, a tijekom manifestacije “Moj Kažun – la mia casita”, koja se već osam godina tradicionalno održava u organizaciji Grada Vodnjana.
Pločasti vapnenac, škrilje, predstavljaju danas neistražen i zanemaren materijal istarske ruralne arhitekture. Osim raširene upotrebe u izgradnji krovova, prije pojave crijepa, škrilje su bile vrlo zastupljene i u mnogim drugim elementima tipične istarske kuće. Kako bi se autohtona istarska ruralna arhitektura zaštitila i valorizirala potrebno ju je poznavati, odnosno utvrditi njene specifičnosti i materijale. Neophodno je raditi i na širenju svijesti i jačanju osjećaja za povijest koja obuhvaća i izrađevine narodnog porijekla.
Dokumentiranje objekata u Istri koji sadrže pločasti vapnenac, njegovu zastupljenost, evidentiranje različite uporabe i načina ugradnje, njegova tipična oštećenja, provođenje laboratorijskih ispitivanja o njegovim kemijskim, petrološkim i mehaničkim karakteristikama te dokumentiranje loše i dobre primjere njegove ugradnje i obnove, bili su glavni ciljevi terenskog rada koji su u Istri proveli članovi tima projekta RoofOfRock.
U sklopu radionice, održane u petak u crkvici sv. Franje u Vodnjanu, voditeljica projekta u IDA-i Tea Zubin Ferri, predstavila je aktivnosti, ciljeve i partnere ovog međunarodnog projekta. Kroz prezentaciju „Pločasti vapnenac – kamen kažuna i suhozida, autohtoni građevinski materijal ruralne Istre“, njegovu geološku definiciju, geološku starost, kako i zašto se pločasti vapnenac razlikuje od običnog, potom, gdje se nalazi, njegove karakteristike te pravne aspekte eksploatacije predstavio je Dubravko Matičec s Hrvatskog Geološkog Instituta. Tea Zubin Ferri i Branko Orbanić iz tvrtke Kapitel d.o.o., održali su predavanje “Škrilje danas i nekad – upotreba, rješenja, dostupnost i budućnost” te prezentaciju materijala i podataka prikupljenih u sklopu radnog paketa 4 projekta RoofOfRock, odnosno pregled najznačajnijih primjera primjene pločastog vapnenca u istarskoj ruralnoj arhitekturi. Udruga Dragodid bila je zadužena za pokaznu radionicu obrade i ugradnje pločastog vapnenca, odnosno praktičnu demonstraciju alata i metoda obrade i ugradnje pločastog vapnenca, čime je i okončana jednodnevna radionica projekta RoofOfRock.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *