U Istarskoj razvojnoj agenciji održana regionalna konferencija „Društveno poduzetništvo – od ideje do društvenog poduzeća”

23 views |0 comments

U prostorima Istarske razvojne agencije danas je u sklopu projekta SLOHRA SOCIONET održana regionalna konferencija i radionica na temu „Društveno poduzetništvo – od ideje do društvenog poduzeća“.
Projekt „SLOHRA SOCIONET – Udruženi u razvoju novih mogućnosti zapošljavanja uz pomoć društvenog poduzetništva“, odobren je za financiranje u okviru programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska (Europski fond za regionalni razvoj). Ukupni budžet projekta koji se provodi od veljače 2015. do travnja 2016. godine iznosi 519.362,93 EUR, pri čemu se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 85% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta. Od ukupne vrijednosti projekta za Istarsku razvojnu agenciju kao jednog od partnera projekta te provedbu aktivnosti na području Istarske županije je namijenjeno ukupno 61.584,71 EUR.
Cilj  regionalne konferencije i radionice na kojoj je sudjelovalo 40-tak zainteresiranih sudionika bio je analizirati društveno poduzetništvo te približiti zainteresiranim sudionicima proces razvoja poduzetničke ideje, obuhvaćajući relevantne faktore koji se moraju uzeti u obzir od planiranja do uspješnog poslovanja na tržištu, slijedeći primjere dobre prakse.
Strategijom razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine istaknuto je kako društveno poduzetništvo može značajno pridonijeti ispunjenju strateških ciljeva Europe 2020. kroz inovativne odgovore na probleme nezaposlenosti, siromaštva i socijalne isključenosti.
Društveno poduzetništvo je još u povojima razvoja, kako na regionalnoj razini, tako i šire u RH te se razvija u najvećoj mjeri u civilnom sektoru, zahvaljujući aktivnijim organizacijama civilnog društva.  Budući da  se radi o jednoj od strateških mjera razvoja na europskoj razini, radi se na razvoju ovakvih i sličnih projekata kojima se nastoji analizirati sam potencijal regije za razvoj društvenog poduzetništva te podići razinu znanja i iskustva zainteresiranih dionika putem edukacija i umrežavanja s prekograničnim partnerima iz Slovenije, koji tu imaju više iskustva i primjera dobre prakse.
Posebni prekogranični ciljevi i aktivnosti projekta SOCIONET usmjereni su na osnaživanje sustava društvenog poduzetništva u prekograničnom području, s namjerom povećanja konkurentnosti društvenih poduzetnika na slovensko-hrvatskom i drugim tržištima Europske unije.
Istarska razvojna agencija će svoju partnersku funkciju u projektu vršiti ponajprije putem:
– promotivnih  i obrazovnih aktivnosti na temu društvenog poduzetništva;
– organizacije i koordinacije tematskih regionalnih savjetovanja  u RH (u Puli, Rijeci i Karlovcu);
– provođenja analize osnovnog stanja te potencijala razvoja društvenog poduzetništva u Istarskoj županiji prema zajednički razvijenoj prekograničnoj metodologiji;
– provedbe i organizacije izbora za najbolju ideju društvenog poduzeća u županiji;
– koordinacije izrade metodologije poslovnog plana, poticanja formiranja društvenog poduzeća te pružanja savjetodavne podrške u razvoju poslovnog plana novog društvenog poduzetnika;
– koordinacije uspostave regionalnih kontakt točaka za društvene poduzetnike (suradnja s komorama i ostalim institucijama).

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *