Studijsko putovanje u sklopu projekta CLUSTERPOLISEE

5 views |0 comments

U razdoblju od 12. do 13. veljače 2014. godine predstavnici  IDA-e sudjelovali su u sklopu projekta CLUSTERPOLISEE na studijskom putovanju u glavnom gradu Republike Moldavije, Chisinau.
Domaćin studijskog putovanja bilo je Ministarstvo gospodarstva Republike Moldavije,  čiji su predstavnici sudionike iz raznih zemalja Jugoistočne Europe upoznali  s njihovim razvojnim politikama i programima te primjerima početnog razvoja klastera i politika vezanih uz razvoj klastera u Republici Moldaviji.
Projekt CLUSTERPOLISEE  je usmjeren na jačanje kapaciteta ključnih dionika u stvaranju politika u programskom području  za suočavanje i predviđanje promjena na tržištu putem razvoja strategija pametnih specijalizacija za jačanje i razvoj klastera. Ministarstvo gospodarstva Republike Moldavije uključilo se u projekt nedavno, s ciljem bolje razmjene znanja i iskustva u predmetnom području, obzirom  da su oni u početnoj fazi razvoja klastera na nacionalnoj razini.
Studijska posjeta bila je prema već ustaljenoj projektnoj praksi  usmjerena na prezentacije primjera dobre prakse  i stupnja lokalnog razvoja po 6 mjera i radnih skupina projekta:
 1. Istraživanje i razvoj te uvođenje inovacija u razvoj klastera
 2. Održivi razvoj kroz razvoj klastera
 3. Međunarodna suradnja i umrežavanje klastera
 4. Financijska podrška klasterima (Jačanje financijskog okvira)
 5. Klasterska i regionalna specijalizacija
 6. Nove vještine i poslovi.
 Predstavnici Istarske razvojne agencije bili su zaduženi je za moderiranje rasprave na temu radne skupine br.2 – Održivi razvoj kroz razvoj klastera, pri čemu je poseban naglasak stavljen na planove za razvoj klastera u  sektoru proizvodnje vina i vezane  planove za eko-inovativni održivi razvoj vinarske industrije.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *