Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula domaćin sastanaka sudionika dvaju EU projekta

4 views |0 comments

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula ovog tjedna domaćin je sastanaka i radionica dvaju europskih projekta u čijoj provedbi sudjeluje – “Modernizacija kurikuluma hrvatskih turističkih i ugostiteljskih strukovnih škola – Formula uspjeha” (Mode for Success – M4S), sufinanciranog iz programa Instrumenta za pretpristupnu pomoć- IPA, komponente IV- Razvoj ljudskih resursa te projekta “Boškarin s krumpirom – Le Boeuf a la Patate”, sufinanciran u sklopu EU programa za Cjeloživotno učenje – Comenius Regio partnerstva.
U sklopu obilježavanja EU tjedna u Istarskoj županiji navedeni projekti predstavljeni su i na štandu postavljenom u srijedu, 08. svibnja 2013. na pulskoj tržnici. Također, u sklopu projekta M4S u prostorima praktikuma, odnosno kabineta posluživanja i kuharstva Škole, od 07. do 09. svibnja 2013. odvijao se tjedan francuske kuhinje. U sklopu projekta Le Boeuf et la Patate škola je pak ugostila profesore i učenike ugostiteljske škole Saint Joseph iz francuskog grada Villefranche de Rouergue.
O projektu M4S
Za provedbu projekta Mode for Success – M4S Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula dodijeljeno 218.861,80 EUR od čega 199.361,21 EUR predstavljaju bespovratna sredstva iz IPA-e IV. Komponente – Razvoj ljudskih resursa, dijela namijenjenog za modernizaciju školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva.
Projekt je započeo s provedbom krajem rujna 2012. godine, bit će u provedbi 12 mjeseci, a usmjeren je ka provedbi niza aktivnosti kojima će se raditi na modernizaciji kurikuluma škole kao preduvjeta za podizanje razine kompetencija ljudskih resursa, brže zapošljivosti učenika te održivog gospodarskog razvitka regije.
Aktivnosti projekta jesu kupovina informatičke opreme te opreme za kuharske i slastičarske kabinete praktične nastave u školama partnerima; edukacija nastavnika slastičarstva- tehnike rada sa šećernom pastom i čokoladom; edukacija nastavnika ugostiteljskog posluživanja- tehnike pripreme i posluživanja kave i napitaka od kave, trening za flair barmene; edukacija ravnatelja i nastavnika za rad s učenicima s poteškoćama u praćenju nastave i nadarenim učenicima; organizacija 6 tematskih tjedana od kojih svaki nosi ime jedne europske države čiji će nastavnici i učenici doći u posjetu školama partnerima i predstaviti tradiciju posluživanja i pripreme tipičnih jela i pića njihovih zemalja, te strukturu njihovih školskih kurikuluma; izrada prijedloga novih školskih kurikuluma u turističko-ugostiteljskim strukovnim školama; uvođenje novousvojenih metoda podučavanja u nastavu; studijsko putovanje u Austriju s ciljem učenja i posjeta trening centrima u okviru strukovnih škola te promocija projekta. Partneri u projektu su Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Škola za trgovinu i ugostiteljstvo Karlovac, Srednja škola Zabok, Srednja škola Markantun de Dominisa Rab, Istarska razvojna agencija (IDA d.o.o.), Hrvatska gospodarska komora – ŽK Pula, a suradnik je Hrvatska obrtnička komora- OK Istarske županije.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *