Radionica “Napredni imovinski standard”

6 views |0 comments

ZADAR, 08. veljače 2011. – EU-IPA Projekt “Razvoj investicijskog okruženja” započeo je novi krug aktivnosti u 2011. godini organizacijom radionice iz Naprednog imovinskog standarda za 12 županija koje sudjeluju u Naprednom programu certifikacije regija za ulaganja.
Imovinski standard je jedinstveni standard pružanja usluga stranim i domaćim ulagačima kojim se definira ponuda lokacija i objekata koji zadovoljavaju međunarodne standarde kvalitete odnosno mogućnosti za ulaganja u pogledu raspoloživog zemljišta, vlasničke strukture, prostornih planova i infrastrukture u gospodarskim zonama.
Ključ uspjeha za privlačenje novih izravnih inozemnih investicija (FDI) je postizanje takve razine imovinskog standarda koja će omogućiti predviđanje zahtjeva, informiranje ulagača i vođenje kroz sve procese, od ishođenja dozvole za gradnju, do dobivanja svih potrebnih dozvola za obavljanje djelatnosti.
Nekretnine su postale aktivna tržišna komponenta, koja mora biti dio ukupne ponude destinacije i odgovarati specifičnim potrebama pojedinih gospodarskih sektora. Pored toga, osnovni parametri lokacija te razlikovni kriteriji određuju i plan privlačenja potencijalnih sektora koji se mogu smjestiti u zone.
U provedbi Naprednog imovinskog standarda obrađuju se podaci o zonama u pogledu infrastrukture, razmještaja zgrada, dizajna zona, oblikovanja prilaza i pristupa, javnih površina, usluga za angažman radne snage, kao i bitni podaci koje sadrži ugovor o prodaji s očekivanom cijenom. Uz to se uvjetuje oblikovanje zgrada i uređenja parcela, rok izgradnje, namjene, održavanje zgrade i svi ostali uvjeti za buduće investitore.
Radionica je okupila 12 timova iz županija koje su certificirane u prethodne dvije faze provedbe ICPR-a i koje sada sudjeluju u programu daljnjeg unaprjeđenja razine spremnosti za privlačenje inozemnih ulagača. To su: Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska županija.
O Programu certificiranja regija za ulaganja (ICPR)
EU projekt “Razvoj investicijskog okruženja” realizira se korištenjem pretpristupne pomoći IPA komponente III C, i  nastavak je dvije prethodne faze Programa certificiranja regija za ulaganja (ICPR).  Program pruža smjernice za strateški razvoj i obuku 20 hrvatskih županija kako bi im se pomoglo da se na odgovarajući način pripreme za daljnje proaktivno privlačenje inozemnih izravnih ulaganja (FDI). Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva je korisnik projekta i odgovorno je za njegovu provedbu. Ovaj projekt jedan je od najvrjednijih ugovora o uslugama financiranih od strane Europske unije koji se trenutačno provode u Republici Hrvatskoj. Njegova vrijednost iznosi 2,5 milijuna eura, od čega EU financira 75 posto, a RH 25 posto. Projekt traje 20 mjeseci, a započeo je 01. veljače 2010. godine.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *