Predstavnici IDA-e sudjelovali na sastanku regionalnih koordinatora

16 views |0 comments

Dana 25. veljače 2016., u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije,održao se sastanak s predstavnicima regionalnih koordinatora (certificiranih regionalnih razvojnih agencija) na temu poboljšanja suradnje i učinkovitije pripreme projekata na regionalnoj razini. Sastanku su uz ministra Tolušića prisustvovali i pomoćnici: Dragan Jelić, mr.sc. Davor Huška, , mr.sc. Marija Vučković i dr.sc. Tomislav Jurendić te Tomislav Petric, glavni savjetnik. Od strane Istarske razvojne agencije sastanku su prisustvovali direktor dr.sc. Boris Sabatti i stručna savjetnica Tamara Kiršić.
Ministar je naglasio da je ovo tek prvi sastanak koji će se organizirati na mjesečnoj razini, a da su regionalni koordinatori produžene ruke ministarstva i nositelji regionalnog razvoja u svojim sredinama. Ovi sastanci bit će iskorišteni za izvještavanje o aktivnostima koje provode regionalni koordinatori te o poteškoćama s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Poteškoće u pripremi i provedbi projekata rješavat će se partnerskim pristupom i na operativnoj razini. Od regionalnih koordinatora očekuje se maksimalna odgovornost u pogledu apsorpcije sredstava iz EU fondova dok će ministarstvo pružiti svu raspoloživu podršku aktivnostima regionalnih koordinatora koje će doprinijeti bržoj i kvalitetnijoj pripremi projekata te značajnijem povlačenju sredstava iz EU fondova.
Ministarstvo će tijekom ožujka objaviti javni poziv za informiranje, savjetovanje i jačanje administrativnih kapaciteta na lokalnoj i regiobalnoj razini za učinkovitu pripremu i korištenje fondova Europske unije. Ovi programi financirat će se sredstvima tehničke pomoći u iznosu od 85%, a doprinijet će osnaživanju regionalnih razvojnih agencijama i jedinica lokalne i regionalne samouprave čime će se steći preduvjeti za učinkovitiju pripremu projekata i veću apsorpciju sredstava EU fondova.                        

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *