Predstavljeni rezultati projekta MLADIEKOIN

7 views |0 comments

U prostorima Centra za istraživanje materijala Istarske županije – METRIS danas su predstavljeni rezultati projekta Slohra e-mladi zajedno u eko inovacijama (MLADIEKOIN).
Projekt je započeo s provedbom u travnju 2011. godine, a namijenjen je učenicima srednjih škola te studentima preddiplomskog studija s interesom za poduzetništvo. Glavni cilj projekta je iskoristiti potencijal mladih ljudi na području eko inovacija kroz edukaciju i organizirane poduzetničke krugove uz pomoć mentora i  poduzetnika.
Projekt MLADIEKOIN se provodi u okviru IPA operativnog programa SI-HR 2007 – 2013. Čitavu  operaciju u iznosu od 570.074.20 EUR (85%) opravdanih troškova financira Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj (ERDF). Preostala sredstva za aktivnosti, u iznosu od 85.511.13 EUR (15%) osiguravaju partneri uključeni u provedbu projekta. Projekt završava u ožujku 2013., a u njegovu su provedbu uključene tri hrvatske i tri slovenske regije. Kao partnera u projektu budget Istarske razvojne agencije je 84.386,00 €.
Aktivnosti projekta obuhvaćaju formiranje sedmočlanih projektnih timova sastavljenih od učenika ili studenta uključenih srednjih škola i fakulteta. Projektni timovi u vremenu od prosinca 2011. do lipnja 2012. održali su ti 15 poduzetničkih radionica, kroz koje su upoznati s osnovnim načelima poduzetništva i načinom izrade poslovnih planova za eko-inovativne proizvode. U razvoju eko inovativnih ideja mladima su pomagati mentori, koji su kroz upoznavanje metodologije prethodno bili  osposobljeni za izradu poslovnih planova. Na poduzetničkim radionicama mladi su upoznati i s općim informacijama o poduzetništvu, a pripremljen je i priručnik kojeg ispunjavaju prilikom izrade poslovnih planova. Skupine mladih iz slovenskih i hrvatskih regija rade zajedno putem web stranice projekta, na kojem su njihove ideje kasnije i prezentirane. Kroz komunikaciju na forumu s drugim skupinama, uzajamno si pomažu u razvoju ideje. Među grupama se uspostavljaju video konferencije, tako da se veliki dio projekta temelji na korištenju informatičke tehnologije i interaktivnim metodama. Kao pomoć mladim ljudima, formiran je konzorcij inovativnih poduzetnika. Poduzetnici su se sastajali s mladima na poduzetničkim radionicama, davali im savjete i pregledavati poslovne planove.
Dvije najbolje eko inovativne poduzetničke ideje iz svake regije kvalificirale su se za projektne kampove, koji su održani u Kopru i Rijeci.
U sklopu projekta MLADIEKOIN na području Istarske županije održano je 75 poduzetničkih radionica i 15 gostovanja uspješnih istarskih poduzetnika u srednjim školama i sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.
Uključene su Gimnazija Pula, Tehnička škola Pula, Ekonomska škola Pula, Škola za turizam i ugostiteljstvo, a svaka je škola uz pomoć mentora i istarskih poduzetnika razvila eko inovativan projekt.  Na internom natjecanju održanom 13.lipnja 2012. u prostorijama IDA-e, na projektne kampove u Rijeku i Portorož kvalificirale su se Gimnazija Pula s projektom  S.E.E.P. Grada Graza, samoodrživi eko edukacijski park Grada Graza, te Tehnička škola Pula s projektom TOTEM,  kompleksni modulno dizajnirani stup za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
Gimnazija Pula s projektom  S.E.E.P. Grada Graza prijavila na natječaj Ideja godine u organizaciji Visokog učilišta Effectus i Visokog učilišta Algebra te polučila veliki uspjeh osvojivši treće mjesto na razini Hrvatske. Tehnička škola Pula sa svojim  projektom TOTEM,  kompleksni modulno dizajnirani stup za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora osnovavši udrugu krenula je u realizaciju projekta, udruzi učenika je Grad Pula dodijelio prostor u Kulturnom centru Rojc te dodijelio financijska sredstva za nabavku potrošnog materijala.
U tijeku provedbe projekta tri uspješna istarska poduzetnika nesebično su pomagala učenicima  – dr.sc. Branimir Ružojčić, TEMA d.o.o.  Adriano Pliško, I.T. plus hosting  te Darko Špelić Prestige d.o.o.
U sklopu projekta pokrenuta je web stranica www.mladiekoin.net  i forum na kojem su učenici mogli razmjenjivati iskustva s ostalim hrvatskim i slovenskim školama te je IDA izradila »Priručnik  za mlade poduzetnike« tiskan u 1000 primjeraka, a koji je dodijeljen svim partnerima i školama s programskog područja.
Voditelj projekta u ime IDA-e je dr.sc. Boris Sabatti, dok je mr.sc. Edo Cetina  tehnički koordinator projekta.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *