Predstavljen web portal ISTRALAB

6 views |0 comments

U prostorima Istarske razvojne agencije u Puli,  04. ožujka 2014. prezentiran je novi web portal, ISTRALAB, namijenjen informiranju javnosti o laboratorijskim i intelektualnim uslugama u području znanosti i istraživanja u Istarskoj županiji. 
Početkom 2013. godine, potaknuti brojnim upitima korisnika laboratorijskih i intelektualnih usluga te potrebom povezivanja i konkretiziranja suradnje znanstvenoistraživačkih institucija i s njima funkcionalno povezanih subjekata na području Istarske županije, Istarska razvojna agencija i Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, uz potporu Županijske uprave Istarske županije pokrenuli su inicijativu umrežavanja i planskog povezivanja laboratorija te znanstvene i istraživačke infrastrukture u svrhu boljeg iskorištenja materijalnih i ljudskih resursa. Inicijativu su podržali Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Politehnika Pula, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre, Poljoprivredni odjel Veleučilišta u Rijeci u Poreču, Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, Opća bolnica Pula te HGK Županijska komora Pula čiji predstavnici sudjeluju u radu Koordinacijske skupine znanstveno-istraživačkih institucija i s njima funkcionalno povezanih subjekata u Istarskoj županiji.
Jedan od prvih rezultata koordiniranih aktivnosti usmjerenih ka realizaciji gore navedenog cilja je web baza podataka ISTRALAB koja sadrži sve podatke o postojećoj znanstveno-istraživačkoj infrastrukturi i njenim potencijalima. Koncipirana je jednim dijelom za potrebe korisnika, koji na jednom mjestu, brzo i jednostavno mogu doći do informacije o svim analizama i uslugama u domeni znanosti, istraživanja i razvoja koje se pružaju na području Istarske županije. Jednostavnim pristupom portalu, pretraživanjem po ključnim riječima, može se doći do potrebne informacije o mjestu, analizi i usluzi te instituciji i kontakt osobi specijaliziranoj i odgovornoj za područje interesa.
Drugi dio baze namijenjen je samim institucijama i tvrtkama koje pružaju usluge i sadrži informacije koje im mogu olakšati i ubrzati međusobnu komunikaciju te omogućiti kontinuiran i planski razvoj znanosti i istraživanja u Istri.
Izradu web portala financirala je Istarska razvojna agencija, a Istarska županija omogućila je pristup portalu sa svojih web stranica te mu se može pristupiti na adresi http://istralab.istra-istria.hr/hr/ . U izradu baze uključile su se sve članice Koordinacijske skupine, a portal će se kontinuirano nadograđivati i prilagođavati potrebama korisnika.
Na ovaj način, informiranjem javnosti i boljim povezivanjem institucija, želimo osigurati maksimalno iskorištenje postojećih resursa i njihovo unaprjeđenje sukladno potrebama korisnika te kroz pružanje široke palete usluga u području znanosti i istraživanja potaknuti suradnju s gospodarstvom i osigurati realizaciju što većeg broja poslova na teritoriju Istre. 

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *