Posjet francuskim institucijama vezanim uz automobilsku industriju i R&D

5 views |0 comments

U sklopu provedbe EU projekta “Razvoj investicijskog okruženja”, a u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o., u razdoblju od 21. do 25. veljače 2011. organiziran je posjet francuskim regijama Champagne-Ardenne i Alsace-Franche-Comt‚àö√⬨¬©.
U petodnevnom programu, odnosno sastancima s predstavnicima institucija i tvrtki vezanim uz automobilsku industriju te istraživanje i razvoj (R&D) na materijalima, sudjelovala je šestočlana delegacija predstavnika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Istarske županije, Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o., Automobilskog Clustera Hrvatske (A.C.H. GIU) te tvrtke P.P.C. Buzet.
Navedeni posjet dio je Investor Outreach kampanje, jedne od komponenti projekta “Razvoj investicijskog okruženja”, odnosno dio projekta definiran kao proaktivni oblik marketinga usmjeren na pronalaženje i privlačenje stranih investicija te u ovom slučaju i uspostavu suradnje u sektoru automobilske industrije i istraživanja i razvoja. Samom putovanju prethodila je identifikacija, priprema i odabir najboljih projekata za privlačenje inozemnih izravnih ulaganja (FDI) između 12 županija uključenih u ovu projektnu komponentu. Istarska županija, kao treća najuspješnija sukladno ukupnom bodovanju, dobila je priliku organizirati vlastitu Investor Outreach kampanju, odnosno odabrati sektor te potom institucije i tvrtke s kojima će voditi razgovore i pokušati uspostaviti suradnju.
Cilj putovanja u Francusku bilo je privlačenje inozemnih izravnih ulaganja u Istarsku županiju, ali i upoznavanje s iskustavima i trendovima vezano uz automobilsku industriju, poboljšanje proizvodnih procesa te istraživanje i razvoj materijala. Sukladno navedenom delegacija je posjetila dvije ljevaonice, nekoliko istraživačkih institucija te se susrela s predstavnicima dvaju clustera i nekoliko poduzetničkih potpornih institucija. Prvog dana posjeta, 21. veljače 2011. održan je sastanak i posjeta ljevaonici grupacije PSA Peugeot-Citro‚àö√⬨¬¥n u Mulohouseu (Alsace-Franche-Comt‚àö√⬨¬©). Drugog dana, u sjedištu Regije Champagne-Ardenne u gradu Ch‚àö√⬨¬¢lons-en-Champagne, delegacija se susrela s predstavnicima Regije (Conseil R‚àö√⬨¬©gional Champagne-Ardenne), Regionalne Gospodarske komore za trgovinu i industriju (Chambre R‚àö√⬨¬©gionale de Commerce et de l’Industrie), Regionalne agencije za istraživanje i inovacije (L‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨√¥Agence r‚àö√⬨¬©gionale de la recherche et de l‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨√¥innovation – CARINNA) i Automobilskog Clustera (Le P‚àö√⬨¬•le d’Excellence Automobile Champagne-Ardenne). U srijedu 23. veljače, delegacija je posjetila laboratorije Regionalnog centra za inovacije i tehnološki transfer – CRITT-MDTS u gradu Charleville-M‚àö√⬨¬©zi‚àö√⬨¬Æres. U CRITT-u su održani sastanci s predstavnicima Centra, Regionalne razvojne agencije CADEV (L‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨√¥Agence de d‚àö√⬨¬©veloppement ‚àö√⬨¬©conomique “Champagne-Ardenne D‚àö√⬨¬©veloppement”) i MATERALIA Clustera za inovacije na materijalima i proizvodnim procesima (MATERALIA – p‚àö√⬨¬•le de l‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨√¥innovation collaborative en mat‚àö√⬨¬©riaux et proc‚àö√⬨¬©d‚àö√⬨¬©s). Također, delegacija je posjetila i tamošnju ljevaonicu grupacije PSA Peugeot-Citro‚àö√⬨¬¥n. U četvrtak 24. veljače, članovi delegacije bili su gosti predsjednika Regije Champagne-Ardenne g. Jean-Paul Bachya na Sajmu poljoprivrede u Parizu (Le Salon International de l‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨√¥Agriculture Paris 2011), a gdje su vođeni razgovori s predstavnicima nekoliko tvrtki i institucija zainteresiranih za suradnju s istarskim tvrtkama. Posljednjeg dana, 25. veljače 2011., delegacija je posjetila Odjel za istraživanje i razvoj Sveučilišta u Reimsu (Champagne-Ardenne) te je načelno dogovorena suradnja po pitanju projekata vezanih uz istraživanje i razvoj na materijalima.  Tijekom predstojećeg razdoblja predstoje daljnji kontakti s navedenim institucijama te dogovori o konkretnim mogućnostima suradnje u području automobilske industrije te istraživanja i razvoja vezano uz P.P.C. Buzet i METRIS – Centar za istraživanje metala. Krajem ožujka 2011. predstavnici METRIS-a sudjelovat će na Sajmu INNOVACT, koji će se u organizaciji tamošnje gospodarske komore odvijati u gradu Reimsu, a dogovoren je i njihov posjet laboratorijima Sveučilišta Reims te početak rada na zajedničkom EU projektu.  
O Programu certificiranja regija za ulaganja (ICPR)
EU projekt “Razvoj investicijskog okruženja” realizira se korištenjem pretpristupne pomoći IPA komponente III C, i nastavak je dvije prethodne faze Programa certificiranja regija za ulaganja (ICPR), provede 2006. i 2008. godine. Program pruža smjernice za strateški razvoj i obuku 20 hrvatskih županija kako bi im se pomoglo da se na odgovarajući način pripreme za daljnje proaktivno privlačenje inozemnih izravnih ulaganja (FDI).
Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva korisnik je projekta i odgovorno tijelo za njegovu provedbu. Projekt je jedan od najvrijednijih ugovora o uslugama financiranih od strane Europske unije koji se trenutačno provode u Republici Hrvatskoj. Njegova vrijednost iznosi 2,5 milijuna eura, od čega EU financira 75 posto, a RH 25 posto. Projekt traje 20 mjeseci, a započeo je 01. veljače 2010. godine.
Više informacija o projektu na http://www.icpr3.org/hr. 

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *