Otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije

19 views |0 comments

Danas je u organizaciji Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o i Zajednice tehničke kulture Istarske županije svečano otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije.
Temeljni cilj opremanja i uspostave Centra, koji je namijenjen djeci od vrtićkog uzrasta do završnih razreda srednje škole, je popularizacija znanosti među najmlađima kojima će se omogućiti da svoju prirođenu znatiželju i interes pretvore u ljubav prema znanosti i istraživanju. Namjera je da se u konačnici što više djece školuje na tehničkim i prirodoslovnim fakultetima te da im se potakne želja da jednog dana postanu istraživači ili znanstvenici, odnosno inovatori, jer samo ulaganje u istraživanje i razvoj mogu dati dodanu vrijednost razvoju te posljedično osigurati ekonomsku održivost društva.
Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. omogućila je nabavu opreme za opremanje novoosnovanog Centra u sklopu europskog projekta Smartinno (Program Jadranske prekogranične suradnje -IPA II), dok je Zajednica tehničke kulture Istarske županije omogućila renoviranje zgrade. Ukupna vrijednost investicije je 800.000,00 kuna.
Stavljanje Centra u funkciju provodi se u dvije faze. Prva je faza realizirana uređenjem i opremanjem zgrade Zajednice tehničke kulture na Usponu Frane Glavinića u Puli. Na otprilike 200 kvadratnih metara zatvorenog prostora postavljeni su oprema i nastavna sredstva na kojima će se proučavati temeljni prirodni zakoni na jednostavan i zanimljiv način kroz interaktivne pokuse. Ovaj dio centra namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole te učenicima srednjih škola iz Istarske županije. U tom smislu će se i putem raznih aktivnosti centra, kao što su radionice, ljetne škole, seminari za nastavnike te aktualna predavanja poticati mlade na bavljenje znanošću i inovatorstvom.
U drugoj fazi, koja se planira realizirati u bliskoj budućnosti putem novih natječaja za dodjelu  bespovratnih EU sredstava, na istoj će se lokaciji odgovarajućom opremom urediti otprilike 600 kvadratnih metara vanjskog prostora. U tom dijelu bi se na principu interaktivnog zabavnog parka o temeljnim znanstvenim činjenicama mogla upoznati predškolska djeca kao i učenici nižih razreda osnovnih škola Istarske županije.
Ovim Centrom Istarska razvojna agencija zaokružila je u suradnji s relevantnim dionicama još jedno poglavlje priče razvoja znanstveno-istraživačke infrastrukture, koja se ponajprije financira iz bespovratnih sredstava Europske unije. Otvaranje Centra predstavlja važnu kariku razvoja u lancu obrazovanja kroz promociju znanosti i povezivanje formalnih i neformalnih oblika učenja, ključnog za razvoj budućih naraštaja kao konkurentne radne snage i posljedično razvoj inovacija i u gospodarstvu.   

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *