Konferencija ‚àö¬¢¬¨√ÑžKohezijska politika Europske unije – glavne poruke za Hrvatsku”

3 views |0 comments

U srijedu, 08. travnja 2009. godine, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU, a u okviru projekta Phare 2006 “Razvoj institucionalnih sposobnosti za upravljanje strukturnim fondovima EU nakon pristupanja”,  u Zagrebu je održana konferencija “Kohezijska politika Europske unije – glavne poruke za Hrvatsku”.
Konferencija je organizirana s ciljem predstavljanja razvojnih mogućnosti i izazova koje strukturni instrumenti donose, ali i predstavljanja buduće uloge institucija koje će biti zadužene za provedbu i monitoring EU programa i projekata. Tijekom Konferencije, svoja su iskustva o upravljanju strukturnim instrumentima u zemljama članicama iznijeli ugledni govornici iz Rumunjske, Grčke, Poljske, ƒåeške te Francuske.
Kohezijska politika EU-a promiče ekonomsku i socijalnu koheziju u Europi podižući konkurentnost europskog gospodarstva i smanjujući razlike u gospodarskom razvoju između država i regija u EU. Fondovi kojima se financira, su Europski fond za regionalni razvoj, Kohezijski fond i Europski socijalni fond. U proračunskom razdoblju od 2007. do 2013. navedeni fondovi raspolažu sa 347,4 milijardi eura, od čega će 82 posto biti uloženo u najsiromašnije europske regije.
Predstavnik Delegacije Europske komisije u RH Oskar Benedikt, šef Odjela za socijalnu koheziju, regionalni razvoj i infrastrukturu, tom je prilikom istaknuo da je hrvatski BDP po stanovniku manji od 75 posto europskog prosjeka (55 posto, po podacima Eurostata za 2007.), što je uvjet za korištenje sredstava iz europskih strukturnih fondova te bi sukladno tome Hrvatska trebala u budućnosti primiti značajna sredstva iz strukturnih fondova.
Konferenciji su prisustvovali i djelatnici IDA-e.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *