IPA Adriatic Cross Border Cooperation – poziv strateški projekti

5 views |0 comments

Otvoren je prvi Poziv za Podnošenje prijedloga Strateških projekata na programa IPA Adriatic Cross Border Cooperation 2007 – 2013, a traje od 3. rujna do 2. studenog  2012. godine. Glavni cilj programa je jačanje mogućnosti održivog razvoja Jadranske regije kroz usklađenu strategiju djelovanja između partnera i prihvatljivih teritorija. Programska strategija se sastoji do tri specifična cilja: 1. jačanje istraživanja i inovacija kako bi se olakšao razvoj jadranske regije kroz ekonomsku, društvenu i institucionalnu suradnju; 2. promocija, unaprjeđenje i zaštita prirodnih i kulturnih resursa kroz zajedničko upravljanje tehnološkim i prirodnim rizicima; 3. jačanje i integracija postojećih infrastrukturnih mreža te promocija i razvoj prijevoznih, informacijskih i komunikacijskih usluga.
Poziv se odnosi na osam strateških tema odabranih od strane Zajedničkog odbora za praćenje (Joint Monitoring Committee), a temelji se na izazovima i prilikama od strateške važnosti s kojima se Jadranska regija treba suočiti, a to su: Prioritet 1: Tema 1 – Inovacija kao ključ ekonomskog razvoja na Jadranskom moru; Prioritet 2: Tema 1 – Unaprjeđenje morskog  i obalnog okoliša te okoliša delta rijeka zajedničkim upravljanjem na Jadranskom području; Tema 2 – Zaštita do balastnog zagađenja voda na Jadranskom području; Tema 3 – Integrirano i održivo upravljanje resursima pitke vode na Jadranskom području; Tema 4 – Zaštita i prevencija prirodnih rizika na Jadranskom području, s posebnom pozornošću na rizike od požara; Tema 5 – Turizam s naglaskom na održivom upravljanju i marketingu prirodnih i kulturnih resursa na Jadranskom području; Prioritet 3: Tema 1 – Unaprjeđenje integriranih planova usmjerenih na multimodalna rješenja, posebno na poveznice između obalnih zona i zaleđa na Jadranskom području, uključujući unaprjeđenje sustava i povezanih usluga luka i zračnih luka; Tema 2 – Promocija zajedničkih modela održivih usluga prijevoza radi poboljšanja poveznica na Jadranskom području, uključujući unaprjeđenje sustava i povezanih usluga luka i zračnih luka. Dostupan budžet Programa je 90,860.776 eura. Najveći ukupni budžet po projektu je 12,500.000 eura, a najmanji 5,000.000 eura. Projekt se iz IPA programa financira u iznosu od 85%, a 15% od strane nacionalnog sufinanciranja koje osigurava krajnji korisnik prema pravilima koja se primjenjuju u zemlji u kojoj je osnovan. Na Poziv se mogu prijaviti javna tijela (nacionalna, regionalna, lokalna te druga javna tijela), privatne organizacije (privatne udruge, neprofitne organizacije, fondacije, istraživački centri, mala i srednja poduzeća) te tijela kojima upravlja javno pravo. Partnerstvo mora uključivati barem šest partnera iz šest različitih zemalja programa IPA Adriatic CBC, to jest iz Grčke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Albanije i Bosne i Hercegovine. Prijaviti se može najviše 18 partnera. Strateški projekt mora trajati najmanje 24 mjeseca, ne uključujući pripremnu fazu. 
Strateški projekti se prijavljuju u dvije faze. Tijekom prve faze projekte mogu prijaviti svi potencijalni korisnici, dok će u drugoj fazi oni projekti koji prođu selekciju prve faze biti pozvani ispuniti i poslati Finalni prijedlog strateškog projekta. 
Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici:
http://www.adriaticipacbc.org/index.asp?2page=interna&level=news_detail&idcontent=775

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *