Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom robnog izvoza u prvoj polovini godine

17 views |0 comments

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni je robni izvoz Hrvatske porastao 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvih pet mjeseci porastao je 10 posto, pokazuju podaci Eurostata.
Time je Hrvatska u prvoj polovini godine zadržala poziciju u skupini zemalja EU-a s najvišim, dvoznamenkastim stopama rasta robnog izvoza na godišnjoj razini, koju predvodi Cipar s povećanjem izvoza za 28 posto. Slijede Irska i Malta s 19 odnosno 16 posto.
Robni izvoz Hrvatske u ostale članice Unije uvećan je u prvoj polovini godine 16 posto u odnosu na isto razdoblje lani, čime je nadmašen rezultat iz prvih pet mjeseci kada je uvećan 13 posto.
Višu je stopu rasta robnog izvoza u ostale članice Unije u prvoj polovini godine zabilježila samo Irska, od 21 posto, dok je Cipar kliznuo na treće mjesto s povećanjem izvoza u ostale članice EU za 14 posto.
Hrvatski robni izvoz u treće zemlje porastao je u prvoj polovini godine pet posto, istim tempom kao i u prvih pet mjeseci.
Najveći je rast robnog izvoza u treće zemlje zabilježio Cipar, za 48 posto. Slijedi Malta s 33 posto, pokazuju podaci Eurostata.
Više informacija potražite ovdje.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *