HBOR-ov novi program “Kreditiranje nove proizvodnje”

4 views |0 comments

U srijedu 12. prosinca 2012.  – Anton Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak predstavio je novi kreditni program “Kreditiranje nove proizvodnje” i ostvarenja HBOR-a tijekom  jedanaest mjeseci 2012. godine.
Novi program, za razliku od ostalih investicijskih kreditnih programa omogućuje kreditiranje obrtnih sredstava i preko 30 posto, na rok do 14 godina, uključujući poček od tri godine. Radi se dakle o do sada najpovoljnijim uvjetima kreditiranja. Sredstvima kredita gospodarstvenici mogu  kupiti novu opremu ili uređaje, zemljište i građevinske objekte ili podmiriti troškove ishođenja certifikata. Veći iznos obrtnih sredstava može se koristiti ukoliko poduzetnik ugovori robni kredit s kupcem. Godišnja kamatna stopa do 30. lipnja 2013. iznosi 2 i 3 posto, a nakon toga 2 i 4 posto, ovisno o vrsti investicije. Krediti se odobravaju u kunama ili kunama uz valutnu klauzulu, a kreditiranje se provodi putem poslovnih banaka ili izravno te su uvjeti za korisnike kredita u oba slučaja jednaki.
HBOR-ove mjere poduzete u 2012. godini usmjerene na dodatno poticanje  razvoja hrvatskog gospodarstva bile su privremena mjera za smanjenje kamatnih stopa za jedan postotni bod za nove investicije u poljoprivredi, turizmu, industriji, zaštiti okoliša i obnovljivih izvora energije. Sniženje kamatnih stopa po 11 investicijskih programa utjecalo je na povećanje broja odobrenih kredita za 52 posto i iznosa za čak 90 posto. Tako je u prvih jedanaest mjeseci ove godine odobreno je 8,9 milijardi kuna što je za 48 posto više nego u istom razdoblju protekle godine. U ovoj godini HBOR je za potrebe izvoznika odobrio preko 5 milijardi kuna kredita, osigurao 2,1 milijardu kuna izvoznih poslova i izdao preko 200 milijuna kuna izvoznih bankarskih garancija. Hrvatski izvoz od strane HBOR-a podržan je sa više od 7,3 milijarde kuna. Uzimajući u obzir činjenicu da je u razdoblju od siječnja do listopada 2012., prema privremenim podacima, hrvatski izvoz iznosio 60 milijardi kuna proizlazi podatak da je HBOR pokrio 12 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Važno je naglasiti kako je po prvi puta nakon financijske krize izmijenjena struktura odobrenih kredita u korist kreditiranja novih investicija što i jest bio jedan od glavnih ciljeva HBOR-a za ovu godinu. Također, ove godine je značajno povećana uplata iz Državnog proračuna u osnivački kapital HBOR-a, te je ona utrostručena u odnosu na 2011. godinu. U Proračunu za 2013. planiran je iznos sredstava od 600 milijuna kuna za uplatu u osnivački kapital HBOR-a,  jednako kao i u ovoj godini. Uz sredstva iz Proračuna, planiranog zaduženja od gotovo milijardu i tristo milijuna eura i uz nastavak provedbe kreditiranja uz snižene kamatne stope u prvoj polovini 2013. godine, HBOR planirana kreditnu aktivnost približno jednaku ovogodišnjoj koja će do kraja godine iznositi preko 9 milijardi kuna.
Više informacija ovdje.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *