Akcijski planovi energetski održivog razvoja gradova uključenih u projekt City_SEC uručeni nadležnim institucijama EU

7 views |0 comments

U ponedjeljak 18. ožujka 2013., gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, gradonačelnik Grada Buzeta Valter Flego i direktor Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o. dr.sc. Boris Sabatti, na prigodnoj svečanosti u Bruxellesu predstavnicima nadležnih institucija EU – Patricku Lambertu, direktoru Europske agencije za kompetencije i inovacije (EACI), Gerardu Magninu, izvršnom direktoru agencije Energy Cities i Paulu Hodsonu iz Direktorata za energiju EU, uručili su Akcijske planove energetski održivog razvoja gradova uključenih u projekt City_SEC – Buzeta, Pule, Poreča, Rovinja i Labina.
Predaja akcijskih planova upriličena je kao završno događanje projekta City_SEC u čemu je sudjelovalo 25 gradonačelnika europskih gradova, a okupljenima, predstavnicima navedenih institucija te predstavnicima partnera u projektu prigodnim se govorom obratio gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić. Gradonačelnik Miletić tom je prigodom predstavio projekte koje grad Pula provodi u cilju poboljšanja energetske učinovitosti. Između ostalog, predstavio je uspješno realiziran projekt energetske učinovitosti javne rasvjete gdje su ostvarene uštede u energiji od gotovo 30%. Nadalje, prezentirao je projekt plinofikacije grada prirodnim plinom kao jednim od ekonomski najisplativijih energenata, ujedno i ekološki najprihvatljivijih.  Kako je tom prilikom istaknuo, akcijski planovi jedan su od glavnih rezultata City_SEC projekta, a izrađeni su na kraju projekta od strane samih gradova te uz podršku IDA-e. Naime, kroz provedbu aktivnosti projekta, sustavno i planski ojačani su ljudski resursi uključenih gradova te su isti svojim kapacitetima izradili predmetne zahtjevne dokumente, koje će redovito revidirati sukladno tekućim aktivnostima i ostvarenim rezultatima.
Link na članak o navedenom togađanju te fotogaleriju ovdje.
O projektu City_SEC
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.285.823,00 EUR, od čega Europska unija sufinancira 75%. Provedba projekta započela je u svibnju 2010. godine te traje do 01. travnja 2013. Predlagatelj i glavni nositelj projekta je Società di sviluppo della Regione Marche – SVIM, a u njegovoj implementaciji sudjeluje dodatnih sedam  partnera iz šest zemalja – Italije, Hrvatske, Švedske, Mađarske, Poljske i Grčke. Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. jedini je partner s područja Hrvatske.
Projekt je usmjeren na promociju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije,a glavni je cilj postizanje 20% smanjenja emisije CO2 do 2020. godine na projektom obuhvaćenom području. Navedeno se planira postići provedbom mjera obuhvaćenih Akcijskim planovima energetski održivog razvoja gradova (Sustainable Energy Action Plans), ukupno 44 gradova uključenih u projekt.
Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. jedan je od partnera projekta, a zadužena je za koordinaciju aktivnosti regionalnog City_SEC-a – konzorcija istarskih gradova (Buzet, Pula, Poreč, Rovinj i Labin), čije su članice prethodno izradi SEAP-a u 2013. godini, tijekom 2011. i 2012.  godine pristupile inicijativi “Sporazum gradonačelnika” (COVENANT OF MAYORS), izradile analize stanja u sektoru energetike (Energy Baseline Assesment), te imale priliku koristi iskustva i učiti na primjerima švedskog grada Vaxjo i talijanskog Torina u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Projekt City_SEC uključenim istarskim gradovima omogućio je napredak u području poznavanja, ali i pripreme prelaska na obnovljive izvore energije te smanjenje potrošnje, na našem području još uvijek konvencionalnih, izvora energije.                                                                
Sporazum gradonačelnika i SEAP
Europska unija predvodi globalnu borbu protiv klimatskih promjena te se obvezala do 2020. smanjiti svoje ukupne emisije za najmanje 20% ispod razine iz 1990. Lokalne vlasti imaju ključnu ulogu u ostvarivanju energetskih i klimatskih ciljeva EU, a Sporazum gradonačelnika europska je inicijativa kojom se općine, gradovi i županije dobrovoljno obvezuju na smanjenje svojih emisija CO2 za 20% i to
provedbom akcijskih planova (SEAP). Potpisnici Sporazuma gradonačelnika obvezuju se da će unutar godine dana nakon službenog prihvaćanja od strane navedene inicijative izraditi analizu stanja u sektoru energetike (Energy Baseline Assesment), koja je preduvjet za izradu SEAP-a, te sam SEAP.
SEAP je ključni dokument koji pokazuje na koji će način potpisnici Sporazuma ispuniti svoje obveze do 2020. Koristi rezultate analize stanja u sektoru energetike da prepozna najbolja područja za djelovanje kao i mogućnosti kako bi se ispunio cilj smanjenja CO2, koji su postavile lokalne vlasti. Također, SEAP definira konkretne mjere smanjenja, zajedno s vremenskim rokovima i dodijeljenim odgovornostima, koje mogu prevesti dugoročnu strategiju u akciju.

Kontakt:
Sanja Kantaruti
Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o.
tel: +385 (0)52 388 110
gsm: +385(0)99 2123584
fax +385 (0)52 388 111
e-mail: sanja.kantaruti@ida.hr
www.ida.hr
www.metris-research.com

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *